TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

23 november 2007

Ruim éénderde SP-leden: Marijnissen heeft te veel macht

Ruim éénderde van de leden van de SP (36%) onderschrijft de stelling dat Marijnissen te veel macht heeft. Zes op de tien leden (61%) zijn het niet met deze stelling eens. Vooral mannen staan kritisch tegenover de macht van Marijnissen binnen de SP. De stelling kan rekenen op evenveel mannelijke voorstanders (48%) als tegenstanders (49%). Dit blijkt uit TNS NIPO-onderzoek onder SP-leden, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws.

Vier op de tien SP-leden (41%) zijn het eens met de stelling dat de functies van fractievoorzitter en partijvoorzitter niet door dezelfde persoon uitgeoefend zouden mogen worden; 47 procent is het hier niet mee eens. Opvallend is dat desondanks tweederde van de SP-leden (66%) vindt dat Marijnissen zowel fractievoorzitter als partijvoorzitter mag blijven. Het lijkt hier dus duidelijk om de persoon te gaan.

   -------------------------------------------------------------------

    1 | Leden verdeeld over splitsing fractie- en
        partijvoorzitterschap

   -------------------------------------------------------------------

                                  Mee eens   Mee oneens     Weet niet
                                         %            %             %
   De SP is een                         89           10             1
   democratische partij
   Ik vind alle ophef over              72           26             2
   het feit dat Marijnissen
   zowel fractie- als
   partijvoorzitter is,
   overdreven
   Je kunt binnen de SP                 61           25            13
   zonder problemen kritiek
   hebben op de partijtop
   De functies van fractie-             41           47            11
   en partijvoorzitter
   zouden niet door dezelfde
   persoon uitgeoefend mogen
   worden
   Marijnissen heeft te veel            36           61             4
   macht binnen de SP

   -------------------------------------------------------------------
Van de leden die vinden dat Marijnissen zowel fractievoorzitter als partijvoorzitter mag blijven, geeft de helft (51%) aan dat deze functies wel gescheiden moeten worden als Marijnissen deze functies niet meer uitoefent. Vier op de tien leden (40%) zijn het hier niet mee eens.

Mannelijke SP-leden staan gemiddeld ook kritischer tegenover de dubbele functie van Marijnissen dan de vrouwelijke leden. Zes op de tien mannen (60%) vinden dat Marijnissen zowel fractievoorzitter als partijvoorzitter mag blijven tegenover zeven op de tien vrouwen (72%). De mannelijke leden geven overigens ook vaker aan deze functies in principe niet verenigbaar te achten (47%, versus 35% van de vrouwelijke leden).

Vrouwen vinden de ophef over het feit dat Marijnissen zowel fractievoorzitter als partijvoorzitter is dan ook vaker overdreven (81%) dan mannen (64%). In totaal vinden ruim zeven op de tien leden (72%) de ophef overdreven.

Kwart van de leden vindt dat SP niet open staat voor kritiek Eén op de tien SP-leden (10%) is het niet eens met de stelling dat de SP een democratische partij is. Een kwart (25%) van de leden is van mening dat je binnen de SP niet zonder problemen kritiek op de partijtop kunt hebben. Degenen die al langer (meer dan tien jaar) lid zijn van de SP, geven vaker aan (74%) dat je zonder problemen kritiek op de partijtop kunt hebben dan degenen die enkele jaren (drie tot tien jaar) lid zijn (67%) en ook vaker dan de nieuwe leden (maximaal twee jaar lid; 52%).

Bijna zes op de tien SP-leden (57%) hebben iets gezien, gehoord, of gelezen over het vertrek van gemeenteraadsleden en/of leden uit de Provinciale Staten. Ongeveer de helft van hen (47%) weet van een of meer leden waarom zij zijn opgestapt. Evenveel SP-leden, die de redenen van het vertrek kennen, vinden het terecht (23%) dat deze leden zijn opgestapt als onterecht (25%); 49 procent vindt het vertrek van sommige leden terecht en van anderen onterecht.

Degenen die het vertrek van de leden terecht vinden, geven voornamelijk aan dat deze leden zijn vertrokken vanwege onenigheid over de gang van zaken en over het democratische karakter van de SP. Ongeveer één op de tien SP-leden (9%) maakt zich grote zorgen over het vertrek van gemeenteraadsleen en leden uit de Provinciale Staten.

C5877 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 16 tot en met 20 november 2007. In totaal werden 357 SP-leden, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd (n=357).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).