Roep om mensgerichte manager in Nederlandse ziekenhuizen


Tussentijdse resultaten Nationaal Onderzoek Zorgcultuur

OLST, 20071123 -- Ziekenhuis De Sionsberg deed mee aan het Nationaal Onderzoek Zorgcultuur. De vraag: is hun nummer 1-plaatsing op de Elsevier-ziekenhuizenranglijst mede te verklaren met hun werkcultuur? Inderdaad wijkt de werkcultuur in Dokkum substantieel af van andere ziekenhuizen. De Sionsberg heeft een opvallend sterke `mensgerichte familiecultuur'. Andere ziekenhuizen snakken daarnaar, zo blijkt uit het lopende onderzoek.

Een vriendelijke werkomgeving waarin mensen veel met elkaar gemeen hebben en zich betrokken voelen. Waar consensus en teamwerk belangrijk zijn en leidinggevenden faciliteren en stimuleren. Terwijl er toch `productie' wordt geleverd. Bestaat zo'n organisatie wel?

Ja, in Dokkum. Ziekenhuis De Sionsberg deed mee aan het Nationaal Onderzoek Zorgcultuur. Met de vraag of hun nummer 1-plaatsing op de Elsevier-ziekenhuizenranglijst te verklaren is met de heersende werkcultuur.

De werkcultuur in Dokkum wijkt substantieel af van andere ziekenhuizen. De Sionsberg heeft een opvallend sterke `mensgerichte familiecultuur'. Andere ziekenhuizen snakken daarnaar, zo blijkt uit het lopende onderzoek. Medewerkers in een familiecultuur ervaren respect, ze worden serieus genomen en hebben het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren.

Ook kent De Sionsberg nauwelijks verschil tussen huidige en gewenste cultuur; een maat voor de tevredenheid van medewerkers. Andere ziekenhuizen tonen fikse verschillen tussen huidige en gewenste werkcultuur. De hiërarchische cultuur overheerst in ziekenhuizen (procedures en structuren zijn belangrijk) terwijl leidinggevenden worden ervaren als prestatiegericht en competitief, productiegedreven.

Omdat werkcultuur de prestaties van instellingen in hoge mate bepaalt en leidinggevenden een grote stempel drukken op cultuur, lijkt het erop dat ziekenhuizen gebaat zijn bij `mensgerichte managers'. Die helpen medewerkers om de werkdruk vol te houden, maar vooral ook om verdere verbeteringen te realiseren. Het onderzoek toont duidelijk aan dat een verschuiving richting `familiecultuur' dringend gewenst wordt in de deelsector ziekenhuizen.

Het Nationaal Onderzoek Zorgcultuur meet de werkcultuur in de Nederlandse zorgsector met het Organizational Culture Assessment Instrument op internet. Ruim 350 mensen deden mee sinds september en het onderzoek loopt nog tot voorjaar 2008: doe mee op www.kikkergroep.nl/ocai/
Deelnemers ontvangen direct hun eigen cultuurprofiel. Alle deelsectoren van de gezondheidszorg krijgen een eigen benchmark van werkcultuur.