Uniek symposium hoogbegaafdheid


AMSTERDAM, 20071108 -- Voor het eerst sinds 1991 zal er in Nederland weer een symposium plaatsvinden over hoogbegaafdheid. Destijds ging het vooral over kinderen, nu gaat het óók over volwassenen. Waren Span en Mönks toen de voortrekkers, nu is er een nieuwe generatie onderzoekers en begeleiders opgestaan. Op het symposium zal deze nieuwe generatie deskundigen van zich laten horen.

Het symposium 'Hoogbegaafd? Dat zie je zó!' wordt gehouden op 23 november in de Koningszaal van Artis (Amsterdam) van 9:00 tot 18:00 uur.
Een unieke kans om te weten te komen wat de positieve kanten van hoogbegaafd-zijn zijn en hoe we die als minderheidsgroep kunnen laten zien aan de mensen om ons heen en in de maatschappij.

Zo zal Maud Kooijman de resultaten van een onderzoek onder 20 experts (op het gebied van hoogbegaafdheid) presenteren. Middels de Delphi-methodiek bracht zij de verschillende opvattingen omtrent de vraag, wat hoogbegaafdheid nu eigenlijk is, systematisch in kaart. Dit heeft geresulteerd in een positieve, ideaaltypische omschrijving van een hoogbegaafde - een potentieel positief zelfbeeld. Extra aandacht zal er zijn voor een hardnekkige controverse onder de experts op het gebied van prestaties. Vittorio Busato en Willem Kuipers zullen elkaar daarover in de haren vliegen, onder leiding van Paulien Bakker. Vervolgens zal Frans Corten de resultaten van het Delphi-onderzoek doortrekken naar het emancipatieproces van hoogbegaafden en dat vergelijken met het emancipatieproces van andere minderheden, die het vaak beter voor elkaar lijken te hebben. De dag wordt door Noks Nauta met een historische schets ingeleid, door Hans van Aalst met een blik op de toekomst afgesloten en door dagvoorzitter Fieke van der Lecq in goede banen geleid. Een en ander wordt levendig voorzien van reacties, commentaar en levensverhalen van ervaringsdeskundigen. Er is een markt met marktkramen, zeepkisten, volksmenners en schuttingen om op te schrijven.

Meer informatie kunt u vinden op:
www.hoogbegaafdheid.nl/symposium/home.html





Fonds Hoogbegaafdheid