Gemeente Zwolle

Rozentunnel poëtische verbinding tussen Westenholte en Stadshagen

Datum uitgave persbericht: 11/23/2007

De nieuwe fietstunnel tussen Westenholte en Stadshagen is feestelijk in gebruik genomen op vrijdagmiddag 23 november 2007. Wethouder Janco Cnossen deed dit door het onthullen van de tunnelteksten. Op de Rozentunnel staan dichtregels van voormalig stadsdichter Paul Gellings: `Terug is dubbel weg' en `Echo op doorreis'.

In zijn toespraak benadrukte wethouder Janco Cnossen de verbindende functie die de tunnel heeft. Door de fietstunnel kunnen de bewoners van Westenholte en Stadshagen makkelijk elkaars winkelcentra en andere voorzieningen bereiken.

Veilig en vriendelijk

In het ontwerp van de tunnel is veel aandacht geschonken aan de uitstraling. Door het open en kleurige karakter en goede verlichting moet de fietstunnel als veilig en prettig worden ervaren. De wanden van de Rozentunnel zijn daarom voorzien van mooi gekleurde tegels waar graffiti niet op hecht. Teksten op de randbalken geven de mensen iets aardigs om over na te denken.

Poëzie

Op de Rozentunnel staan de dichtregels `Echo op doorreis' en `Terug is dubbel weg'.
De dichtregels zijn van de hand van voormalig stadsdichter Paul Gellings die bij de opening een gedicht voordroeg. De uitvoering van de dichtregels op de tunnel is gemaakt door de jonge Zwolse kunstenaar Edo van Doorne. Overigens zijn op de twee andere nieuwe tunnels in het gebied ook dichtregels aangebracht. Op de Havezathetunnel `Uitzicht op diepgang' en `Inzicht is thuis' en op de tunnel naar 's-Heerenbroek `Streling door luchtstroom' en `Tocht door woord verzacht'.

Feest

Ter ere van de opening was er een heus fietsfeest georganiseerd voor de bewoners van Westenholte en Stadshagen. Op een éénwielerfiets, een fietslooping maken, het gekke fietsencircuit rijden, het was allemaal mogelijk. Daarnaast waren de activiteiten voor kinderen erg in trek, zoals schminken en een ballonnenclown. Een fietsfanfare luisterde de feestelijkheden op. Tenslotte waren er twee gelukkigen die de fietsversierwedstrijd voor kinderen wonnen en daarmee een prachtige kinderfiets, aangeboden door fietsenhandel Schutte, mee naar huis mochten nemen.