Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
In Person forceert principe-uitspraak voor hele uitzendbranche
Na 2 jaar strijd wordt arbeidsinspectie teruggefloten door rechtbank Almelo
Enschede, 20 november 2006 - Na een procedure van bijna twee jaar is In Person Uitzendbureau in het gelijk gesteld door de rechtbank te Almelo. In Person bleek niet verwijtbaar voor de illegale tewerkstelling van een Angolese werknemer. De arbeidsinspectie is op de vingers getikt en er ligt een principe-uitspraak die van belang is voor de gehele uitzendbranche.
De Arbeidsinspectie legde In Person eind 2005 een boete op vanwege valse identiteits-documenten van een te werk gestelde uitzendkracht. Bij controle door de Arbeidsinspectie bleek het niet om een Portugese, maar om een Angolese werknemer te gaan. Echter, de vervalste papieren die de man in kwestie bij zijn aanname aan In Person had overlegd, bleken nauwelijks van echt te onderscheiden. In Person is van mening dat haar niets te verwijten valt aangaande de gevolgde procedure met betrekking tot de controle op de identiteitspapieren. Sterker nog, nader onderzoek toonde aan dat de belastingdienst de papieren eveneens niet van echt wist te onderscheiden en de Angolese man zelfs een sofi-nummer heeft verstrekt. Nadat zowel de Belastingdienst als In Person meenden alle controles zorgvuldig uitgevoerd te hebben, constateerde de Arbeidsinspectie vervolgens een vervalst identiteitsbewijs en legde In Person een boete op wegens overtreding van de Wav.
De rechtbank Almelo oordeelde dat In Person al datgene heeft gedaan wat van een uitzendorganisatie mag worden verwacht en dat onterecht een boete is opgelegd. De rechtbank gaf de arbeidsinspectie als overheidsapparaat, een 'koekje van eigen deeg' door te verwijzen naar de folder 'Wat moet u weten over vreemdelingen en werk' en de website van het ministerie van SZW. In Person kon aantoonbaar maken dat alle stappen die staan vermeld in de folder en de website zijn doorlopen. In Person doet overigens meer dan dat. Als een van de eerste (uitzend)werkgevers in Nederland heeft In Person de zogenaamde 'ID Document Scan' binnen haar organisatie geïntroduceerd. Met de aanschaf en invoering van deze techniek heeft In Person binnen de branche een pioniersrol in de controle van identiteitsbewijzen. Bovendien is In Person gescreend conform de nieuwe NEN 4400 norm - hét keurmerk voor de uitzendbranche - waaruit bleek dat de organisatie aan alle actuele eisen voldoet. Belangrijk is voorts dat de rechter verklaarde dat, als er onduidelijkheid bestaat over wat maximaal van een werkgever mag worden verwacht ter voorkoming van overtreding van de Wav, dit niet in het nadeel van de uitzendorganisatie mag worden uitgelegd. Maw: de werkgever is gevrijwaard van aanspraken indien hij naar redelijkheid alles heeft gedaan om persoon en document goed te controleren. Daarmee is de principe-uitspraak voor de branche compleet.
Angela Pot, HR Manager In Person over de kwestie: "Onze kernactiviteit is het te werk stellen van uitzendkrachten, niet de bestrijding van illegaliteit. Natuurlijk doen we er alles aan om te voorkomen dat illegale werknemers bij ons aan de slag gaan, dat blijkt ook wel uit de invoering van de ID Document Scan en het naleven van NEN 4400 norm. De arbeidsinspectie heeft ons op basis van onze werkwijze meerdere malen gecomplimenteerd.
De overheid kan niet van ons verwachten dat wij professionele vervalsers in de kraag grijpen. Dit is waar onze verantwoordelijkheid stopt en die van de overheid begint. De uitspraak die nu is gedaan maakt een einde aan de onduidelijkheid en legt de verantwoordelijkheid daar waar deze thuishoort, bij de overheid."
De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) juichte het initiatief van In Person in deze zaak vanaf het begin toe. Zij hebben zelfs getracht zich aan te sluiten bij de gerechtelijke procedure door op te treden als 'derde-belanghebbende'. Op die manier zou de uitspraak ook direct werking hebben op de bijna 550 aangesloten uitzendorganisaties. Helaas is het verzoek daartoe afgewezen maar dit maakt de uitspraak niet minder interessant voor de leden van de NBBU. Huib Groeneveld, voorzitter van de NBBU, over de kwestie: "Het is ridicuul dat van een uitzendonderneming verwacht wordt dat men professionele vervalsingen kan constateren, terwijl een belangrijk overheidsapparaat zelf niet in staat blijkt deze te kunnen vaststellen. Alle redelijkheid was zoek, voor uitzendorganisaties was het totaal onduidelijk wanneer men had voldaan aan de zorgplicht en kon worden gevrijwaard van aanspraken vanuit de arbeidsinspectie. Met deze principe-uitspraak wordt een grote last van de schouders van met name MKB uitzendorganisaties gehaald. Ik voorspel dat deze beslissing vergaande gevolgen heeft voor de arbeidsinspectie en de uitzendbranche. Ook het belang van onze inleners in deze zaak kan niet worden onderschat, ook zij worden dagelijks geconfronteerd met de dreiging van onbedoelde, professionele illegale werknemers en daarmee torenhoge boetes vanuit de arbeidsinspectie'.
Ingezonden persbericht