Vereniging van Effectenbezitters


Blauwe bord naar Peter Paul de Vries

Tijdens de 29ste Dag van de Belegger van de VEB op 23 november krijgt Peter Paul de Vries het Blauwe Bord uitgereikt. De VEB reikt deze onderscheiding jaarlijks op de Dag van de Belegger uit aan die persoon die in de twaalf voorgaande maanden een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de belangen van Nederlandse aandeelhouders.

Alleen al op grond van zijn inspanningen in het kader van de overname van ABN Amro verdient De Vries dit jaar het Blauwe Bord. Als directeur van de VEB, een functie die hij tot 1 oktober jl. vervulde, heeft De Vries belangrijk bijgedragen aan het creëren van gelijke kansen voor de verschillende geïnteresseerden in ABN Amro.

Het bestuur van ABN Amro had in april van dit jaar gekozen voor een overname door Barclays Bank. Echter, de synergieën met de Britse bank waren duidelijk kleiner dan die met een aantal andere mogelijke partners. Drie Europese banken vormden een consortium, dat wel in staat was de optimale synergie uit ABN Amro te halen. Maar voordat de drie een bod hadden kunnen formuleren, had ABN Amro de deal met Barclays beklonken en haar Amerikaanse dochter LaSalle binnen vier dagen voor 21 miljard dollar verkocht. De aandeelhoudersvergadering werd hiervoor niet geraadpleegd.

Hierop startte de VEB een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer. Tegelijkertijd vroeg ze als voorlopige voorziening de verkoop van LaSalle op te schorten. Het verzoek werd toegewezen en ABN Amro was gedwongen met het consortium om de tafel te gaan zitten. Hoewel de Hoge Raad de beschikking van de Ondernemingskamer uiteindelijk vernietigde, was de actie van de VEB het kantelpunt in het overnameproces. De sneltrein die doordenderde richting Barclays-deal werd naar een zijspoor gerangeerd. Dit gaf het consortium de tijd zich te herbezinnen en alsnog met een bod op de rest van ABN Amro te komen. Het ABN Amro-bestuur was er van doordrongen dat ze de bieders gelijke kansen moest geven. Dit leverde uiteindelijk 10 miljard euro extra aandeelhouderswaarde op.

Maar het Blauwe Bord is dit jaar natuurlijk ook en vooral een oeuvreprijs . In achttien jaar als directeur van de VEB heeft De Vries een wezenlijke bijdrage geleverd aan de versterking van aandeelhoudersrechten in Nederland. Door steeds weer aandacht te vragen voor het feit dat het het geld is van de aandeelhouder waarmee beursfondsen ondernemen, heeft hij ervoor gezorgd dat de factor kapitaal niet meer kan worden genegeerd. Dat is de blijvende erfenis van De Vries.

Vereniging van Effectenbezitters