Ingezonden persbericht
Persbericht 29 oktober 2007
De botanische tekeningen van Janneke Brinkman en Linnaeus in Leiden in Stedelijk Museum De Lakenhal
Van 23 november 2007 t/m 20 mei 2008 toont Stedelijk Museum De Lakenhal circa 50 botanische tekeningen van Janneke Brinkman-Salentijn en even zo veel tekeningen uit de 18de en 19de eeuw uit het bezit van het Nationaal Herbarium Nederland. Deze dubbel-tentoonstelling wordt gehouden in het kader van het 300ste geboortejaar van Carolus Linnaeus, wiens baanbrekende classificatie van de plantenwereld in 1735 in boekvorm in Leiden verscheen. Zijn beroemde Systema Naturae is ook op de tentoonstelling te zien samen met de 18de- en 19de- eeuwse tekeningen, boeken en herbaria.
Janneke Brinkman-Salentijn is opgeleid als biologe en heeft zich altijd met passie bezig gehouden met het tekenen van planten en bloemen. Haar aquarellen onderscheiden zich, net als die van haar voorgangers uit de 18de en 19de eeuw, door een scherpe observatie en een verfijnd gevoel voor kleur en compositie. Conform de classificatie van Linnaeus schrijft zij onderaan de benaming van de plant en de datum waarop de tekening is ontstaan. Haar aquarellen dienen vaak ook nog als ontwerp, voor allerhande serviesgoed en stationary-artikelen die via de firma Blokker voor een groot publiek bereikbaar zijn.
De tentoonstelling omvat een selectie van de mooiste tekeningen uit haar eigen bezit en illustreert hoezeer een traditioneel, maar vrij onbekend genre tot op de dag van vandaag niet alleen levend is gebleven, maar zelfs onverwachts populair is geworden.
Bij uitgeverij Terra Lannoo verschijnt het boek 'Passie & Palet', over het leven en werk van Janneke Brinkman-Salentijn, dat op de opening van de tentoonstelling zal worden gepresenteerd en daarna voor E 29,95 verkrijgbaar is in de museumwinkel.
De tentoonstelling Linnaeus in Leiden laat botanische tekeningen zien die ooit zijn gemaakt als ontwerp voor wetenschappelijke illustraties, maar tevens getuigen van een zeer hoge artistieke kwaliteit. Linnaeus vestigde zich, na een kort verblijf in Amsterdam en Harderwijk, in Leiden waar de Hortus botanicus aanzienlijk werd uitgebreid en opnieuw ingericht. De wetenschappelijke bewerking en determinatie van de planten gebeurde in die tijd hoofdzakelijk door publicatie in lijvige handboeken die vaak in een groot aantal delen verschenen. Tal van tekenaars werden aangetrokken om de bloemen en planten, meestal keurig gedroogd in zogenoemde herbaria, na te tekenen. Veel van deze zeldzame bladen worden bewaard bij het Nationaal Herbarium Nederland, het vroegere Rijksherbarium in Leiden, en zijn nu voor het eerst tentoongesteld.
De tentoonstelling kwam tot stand met steun van de Zweedse Ambassade te Den Haag, Blokker BV Amsterdam, Decorations Empire Gouda en Fiori Bloemen Leiden.
Nadere informatie en persfoto's: Stedelijk Museum De Lakenhal, tel. 071 516 53 60 of pr@lakenhal.nl
Illustraties kunnen ook worden gedownload via www.lakenhal.nl/ persberichten
---- --