Ingezonden persbericht


Hengelsport & Visbotenbeurs in Utrechtse Veemarkthallen op 23, 24 en 25 november

'Driedaagse van Utrecht' vol hengelsportnieuws. In 2006 waren er meer dan 2 miljoen hengelaars!

De driedaagse Hengelsport- en Visbotenbeurs zal van 23 tot en met 25 november 2007 plaatsvinden in de Veemarkthallen van Utrecht. De beurs die vorig jaar voor het eerst drie dagen duurde in plaats van twee, zal opnieuw een recordaantal standhouders trekken. Traditiegetrouw is er veel (2008) nieuws te zien. Hengels, molens, dobbers, maar ook tientallen luxe visboten. Sportvissen is populairder dan ooit en leeft zowel onder mannen, vrouwen als kinderen.

'Van oudemannensport naar dynamische vorm van outdoor-beleving', zo kan de ontwikkeling van het sportvissen vanaf de 21e eeuw wel genoemd worden. De techniek heeft moderne vismethoden mogelijk gemaakt met dieptemeters, fishfinders en voerboten, maar wat blijft is de natuurbeleving en de onvoorwaardelijke passie van zijn bijna 2 miljoen beoefenaars. De gepensioneerde man langs het kanaal krijgt steeds vaker gezelschap van vrouwen en kinderen, zo tonen recente cijfers aan. De maatschappij lijkt het vissen opnieuw te hebben ontdekt als actieve en rustgevende factor in de wereld van de volle agenda. De beurs in Utrecht weerspiegelt die tendens.

Een vol programma met presentaties, lezingen en demonstraties omlijst de hal met meer dan 100 standhouders, waaronder hengelbouwers, kunstschilders, reisbureaus met exclusieve buitenlandse vistrips en aanbieders van hypermoderne gps- en fishfinder-apparatuur. 'Utrecht' is zowel voor bezoekers als voor standhouders een interessante beurs. Standhouders presenteerden hun producten en diensten in 2006 aan een bezoekersaantal van 12.000 hengelsportliefhebbers. De Utrechtse hengelsportbeurs dankt zijn populariteit aan de bereikbaarheid in het midden des lands, maar zeker ook aan het gratis parkeren en het grote aanbod aan bezienswaardigheden op alle terreinen van de hengelsport. Groothandels, reisbureaus, verenigingen, organisaties en winkeliers profiteren mee van de driedaagse drukte. Het publiek kan zich absoluut vermaken en zich ook vergapen aan al dat 'lekkers' dat de vis (maar dus ook de vissers) wordt voorgehouden.

Beleef ook eens de 'fighting machine', een simulator waaraan u met een echte hengel de vangst van een mega-vis beleeft. De beurs toont verder een galerij aan visboten in prijsklassen tussen 1000 en 40.000 euro. Van 'basic' polyester roeiboot tot aluminium 'bankstel' met fishfinders, leren stoelen, werpplateau en 150 pk buitenboordmotoren. De economische betekenis van sportvissen is flink toegenomen deze eeuw.

Wie moe is van alle informatie op de beursvloer, kan op het terras of in het restaurant een stoel pakken om even bij te komen. Natuurlijk met een drankje en een broodje of snack. Merk dan hoe gezellig een terras vol sportvissers is wanneer de tongen loskomen en het beruchte 'visserslatijn' wordt gesproken. Het is misschien ook wel daardoor dat de gemiddelde bezoeker zo'n drie uur op deze 12.000 m² grote beurs rondloopt en de hele entourage een hoog rapportcijfer geeft in de enquêtes.

U vindt er het karpervissen met de gewone dobber naast het karpervissen met boilies en elektronische beetmelders vanaf de stretcher in de 'bivvy'. Het karpervissen vanuit zo'n tentje is 's nachts een avontuur op zich. Ontdek eens de belevenis van dit nachtvissen en kijk wat er allemaal voor nodig is.

Vliegvissen, ook een verhaal apart. Wat is vliegvissen eigenlijk? Het vissen met de kunstvlieg en de vliegenhengel! De eerste technieken van het werpen kunt u op de beurs onder de knie krijgen. Vraag gelijk eens aan een vliegvisser waarom hij een bepaalde kunstvlieg kiest. En ga eens kijken hoe zo iemand zelf zijn kunstvliegen bindt; een kunst op zich. Naast karpervissen, vliegvissen en zeevissen vormt het vissen op witvis (voorn, brasem) en op roofvis (snoek, snoekbaars, baars, roofblei) de hoofdmoot van de sportvisserij. Onder de witvissers vinden we de echte wedstrijdvissers. Zij kennen de kneepjes om zoveel mogelijk witvis te vangen met behulp van geheime voertjes, lokstoffen, elastieken lijnen, minuscule haakjes en carbonhengels van 16 meter die soms duizenden euro's kosten.

De ontwikkelingen op roofvisgebied vertaalt zich naar het gebruik van kunstaas. Het (levende) aasvisje van vroeger is vervangen door imitatievisjes van hout, plastic of rubber. Bizarre creaties als siliconen kikkers of ratelende jerkbaits verleiden tegenwoordig de snoek in onze polders, met exotische namen als Tail Dancer, Skitter Walk of Sizmic Toad, maar ook Nederlandse creaties, want Nederland staat als visland nog altijd hoog aangeschreven ondanks het feit dat veel sportvissers het buitenland opzoeken om tijdens een droomvakantie hun droomvis te vangen.

Informatie

Kijk op www.hengelsportbeurzen.nl voor alle informatie over de beurs. Op de website is een kortingsbon te downloaden en een E-ticket te bestellen waarmee je langs de rij voor de kassa kunt lopen. Het E-ticket geeft tevens recht op een gratis kop koffie of thee en maakt kans op een waardebon van E 100. De normale entreeprijs is E 8,50. Met kortingsbon zakt de prijs tot E 7,00,-. E-tickets kosten E 7,50 Openingstijden: vrijdag 23 november van 11:00 tot 21.00 uur; zaterdag 24 november van 10:00 tot 17:00 uur en zondag 25 november van 10:00 tot 17:00 uur.