Gemeente Breda

Zevende ronde Lusten & Lasten van start met onthulling kunstwerk

Vandaag heeft wethouder Henk Snier van Wijkontwikkeling het officiële startsein gegeven voor een nieuwe ronde van het project Lusten & Lasten. Dat gebeurde onder andere met de onthulling van het kunstwerk van de Irakese kunstenaar Jalal Alwan, een uitvoering van een Lusten & Lasten project uit de vorige ronde.

Voor de zevende keer kunnen bewoners uit Hoge Vucht en Linie plannen indienen om hun wijk te verbeteren. Bewoners kiezen zelf welke ideeën zij gerealiseerd willen zien. Dit jaar staat Lusten & Lasten in het teken van trots zijn op je wijk. Lusten & Lasten is een onderdeel van het project Samenwerken aan Leefbaarheid in Hoge Vucht en Linie, een samenwerking van gemeente, corporaties en bewonersorganisaties. Lusten en Lasten biedt bewoners de mogelijkheid mee te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid en de sociale samenhang in de buurten. Voor deze ronde is een budget beschikbaar van 225.000.

Kunstwerk
Eén van de uitgevoerde ideeën uit een vorige ronde, is afkomstig van de kunstenaar Jalal Awan. Zijn idee een kunstwerk voor Hoge Vucht werd gekozen en is inmiddels gerealiseerd. Het kunstwerk met de naam Grazende Koeien is geplaatst op de hoek van de Vlaanderenstraat met de Deinzestraat. Wethouder Henk Snier van Wijkontwikkeling onthulde het kunstwerk en gaf daarmee het startsein voor de nieuwe ronde.

Deelname
Ideeën kunnen tot 11 januari 2008 ingediend worden. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst eind februari 2008 kiezen de bewoners zelf de winnende ideeën. Het is de bedoeling uit iedere wijk (Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Wisselaar, Biesdonk, Doornbos en Linie) minimaal drie ideeën te kiezen, zodat het minimum aantal uitgevoerde projecten 18 bedraagt. De winnaars ontvangen een budget (de lusten), maken zelf een plan van aanpak en regelen de uitvoering (de lasten).

Deelnamekaarten inclusief de spelregels worden huis aan huis bezorgd in de wijk en zijn op verschillende plaatsen in de wijk verkrijgbaar, zoals bij het Inloopcentrum, de gemeenschapshuizen en de wijkbibliotheek. Ook posters maken kenbaar dat een nieuwe ronde van start is gegaan. Om bewoners op weg te helpen, worden op diverse plekken in de wijken spreekuren gehouden.

Enkele Lusten en Lastenprojecten uit vorige rondes zijn: het inrichten van een speelplek in Biesdonk, het realiseren van een skatebaan in Geeren-Zuid, een seizoenentuin in de kinderboerderij Breda Noord, het opfleuren van lege etalages in Doornbos en een alarmkoord voor ouderen in Geeren-Noord.

Breda, 23 november 2007