CDA

Van Geel: Participatie moet worden verhoogd

Afgelopen week werden er tussen de coalitiepartijen afspraken gemaakt over hoe de doelstelling om 200.000 mensen extra aan het werk te helpen kan worden bereikt.

Al enige weken lag de vraag voor of aanpassingen in het ontslagrecht hiervan een onderdeel zouden kunnen vormen. Van Geel: 'Als duidelijk is dat je het op een punt met elkaar nu niet eens kunt worden, dan zul je moeten kijken waarover je het wel eens kunt worden. Gelukkig is dan snel duidelijk dat de doelstelling om meer mensen aan het werk te helpen breed wordt gedragen. Om dat doel te bereiken, zijn dan ook afspraken gemaakt'.

Allereerst zijn er een aantal maatregelen afgesproken die het kabinet op korte termijn kan uitwerken, die ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk komen. Minister Donner van Sociale Zaken lichtte donderdag in een brief aan de kamer kort toe waaraan dan gedacht wordt. Hierbij gaat het onder andere om het inbouwen van prikkels voor mensen in de WW om eerder een baan te accepteren, maatregelen om ouderen en allochtonen beter naar werk te begeleiden, ondersteuning van jonge arbeidsgehandicapten om toch te kunnen gaan werken en brugbanen als opstap naar regulier werk.

Daarnaast wordt een commissie ingesteld die de komende maanden moet gaan onderzoeken welke aanvullende maatregelen er genomen kunnen worden om de participatie verder te verhogen. 'Deze commissie krijgt een open opdracht mee om met goede voorstellen te komen die ervoor zorgen dat er nog meer mensen aan de slag komen. Dit is heel belangrijk, omdat de doelstelling om meer mensen aan het werk te krijgen een belangrijke hoeksteen vormt van het kabinetsbeleid', aldus Van Geel.

---