B EN W BERICHTEN 2007 - 42 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 20 NOVEMBER

Burgemeester

1. (20-11) Het College heeft kennis genomen van het programma van het werkbezoek op vrijdag 23 november. Het bezoek staat in het teken van economische en ruimtelijke ontwikkelingen in het centrum van Rotterdam.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (20-11) Het college van B en W heeft besloten om de gemeenteraad per brief te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de verzelfstandiging van het Rotterdams openbaar onderwijs. Het college vraagt de raad in deze brief in te stemmen met de laatste formele besluiten die leiden tot de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs per 1 januari 2008. De raad moet o.a. akkoord gaan met de benoeming van de leden van het bestuur van het verzelfstandigd openbaar onderwijs en de opheffing van de dienstonderdelen voor het openbaar onderwijs binnen de gemeente.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (20-11) Op 23 en 24 november 2007 vindt in Stuttgart een congres plaats over Sportontwikkeling in steden. Aanleiding van het congres is de beloning van Stuttgart met de titel 'European Capital of Sport 2007'. Rotterdam droeg deze titel in 2005 en was in 2006 sportgemeente en topsportgemeente van het jaar. De wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte houdt op het congres een presentatie over het veelzijdige en ambitieuze sportbeleid van de gemeente Rotterdam.

2. (20-11) Het college heeft een nieuw hoofdstuk Reclame als onderdeel van de Koepelnota Welstand Rotterdam vastgesteld. Het nieuwe reclamebeleid past bij de inzet van het college op een kwalitatief hoogwaardige buitenruimte en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat van de (binnen)stad. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de toepassing van hoogwaardiger materialen en vermindering van de opeenstapeling van reclames. Het nieuwe hoofdstuk Reclame wordt aan de gemeenteraad voorgelegd en is een uitwerking van de Nota Buitenreclame die de gemeenteraad in maart 2006 heeft vastgesteld.

3. (20-11) Het college heeft besloten garant te staan voor E855.000,- in verband met extra kosten bij de ontwikkeling van de Eendragtspolder en de aanleg van de roeibaan in dat gebied . De extra kosten vloeien voort uit te nemen maatregelen voor de toekomstige waterkwaliteit in de Eendragtspolder. In totaal stijgen de kosten met 6,5 miljoen euro. De betrokken partners bij de ontwikkeling van de Eendragtspolder (de Eendragtspolder, de Provincie Zuid-Holland, het Recreatieschap en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) dekken de overige 5,7 miljoen euro . De dekking wordt meegenomen in de investeringsstrategie bij de kadernota 2008. Voor die tijd moet de directeur van Sport en Recreatie een rapportage aanbieden met hierin de definitieve onderbouwing van de financiële consequenties. Momenteel vinden er nog diverse technische onderzoeken plaats.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (20-11)1. Motie - Van der Hilst (2003/1005), inzake samenhang tussen en centrale regie van Mensen Maken de Stad, en de programma's Veilig en Schoon en Heel. Samenvatting beantwoording:Wij spelen in op de regierol van de deelgemeenten door in het sociale beleid meer dan voorheen gebiedsgericht te gaan werken. Wij gaan ervan uit dat daarmee de verantwoordelijkheid voor de afstemming in de uitvoering van stedelijke programma's op deelgemeenteniveau tussen betrokken partijen (en dus ook stedelijke diensten) sterker wordt neergelegd bij de deelgemeenten en nog verder verbetert. Het collegeprogramma is daarbij het inhoudelijk kader, ook voor de deelgemeenten. Zij hebben zich vorig jaar achter de collegedoelstellingen geschaard en in dit kader hiermee ook expliciet bevestigd. Er is sprake van stedelijke inhoudelijke regie. In die zin voeren wij dus de motie uit. 2 Motie - Van den Anker (2006/2823), inzake de echte dialoog. In de motie is het college opgedragen 'de dialoogvorm in Rotterdam te intensiveren en kwalitatief te verdiepen door:de dag van de dialoog en Mensen Maken de Stad en een professionele organisatie als World Dialogue Foundation erbij te betrekken. Samenvatting beantwoording:De dialoog maakt als instrument inmiddels deel uit van de (professionele) werkmethode van Mensen Maken de Stad. Het instrument is opgenomen in de protocollen van deze werkmethode. Er wordt intussen ook gewerkt aan een gereedschapskist voor allerlei instrumenten om kennismaking, ontmoeting en uitwisseling (dialoog) tussen bewoners te stimuleren. In deze gereedschapskist zal ook de 'talking stick' van de World Dialogue Foundation opgenomen worden. Via de academie van Opzoomeren en Mensen Maken de Stad zullen professionals, maar ook bewoners, getraind worden om deze instrumenten te gebruiken.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (20-11) Het College heeft kennisgenomen van de nadere toelichting op het Milieu Effect Rapport (MER) Maasvlakte 2. Deze nadere toelichting is opgesteld door de projectorganisatie MV2 in overleg met DCMR Milieudienst Rijnmond, RWS, HBR en dS+V. De toelichting is opgesteld naar aanleiding van vragen van de commissie MER inzake het MER Maasvlakte 2. De nadere toelichting leidt niet tot wijziging van de conclusies die begin dit jaar zijn getrokken uit het MER-onderzoek.

2. (20-11) Het College stelt de gemeenteraad voor de motie Woudenberg (volgnummer MO2005/3563), inzake de vestiging van de Rotterdam Internet eXchange, af te doen. Op 26 september jl. heeft wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) de Rotterdam Internet eXchange geopend in de locatie Spaanse Kubus in Rotterdam. De R-iX is een fysieke plaats waar telecom operators en internet service providers onderling kunnen koppelen en internetverkeer met elkaar uitwisselen. De R-iX is een belangrijke vestigingsfactor voor jonge en creatieve bedrijven, kennisintensieve en havengerelateerde bedrijven en bedrijven in de medisch- en technologische sector; zowel nationaal als internationaal. Met het tot stand komen van dit deel van het plan 'Glazen Maas' zet de gemeente, samen met marktpartijen, een belangrijke stap in de koppeling van digitale netwerken via een glasvezelverbinding.

3. Het College heeft besloten tot het huren van 5930 m2 kantoorruimte voor bedrijfsverzamelgebouw Noord-Oost in het Jupitergebouw aan het Prins Alexanderplein te Rotterdam-Alexander met een looptijd van 10 jaar. De directeur SoZaWe wordt gemachtigd tot het aangaan en ondertekenen van de huurovereenkomst.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (20-11) Het college heeft besloten om de entadministratie van de GGD Rotterdam-Rijnmond over te dragen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment worden in Nederland door de GGD Rotterdam-Rijnmond, de GGD Amsterdam en zeven zelfstandige entadministraties het rijksvaccinatieprogramma, de hielprik en zwangerschapsscreening uitgevoerd. In 2006 heeft het ministerie van VWS besloten de administraties van deze programma's onder te brengen bij het RIVM. Alle betrokken partijen hebben hiermee ingestemd.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (20-11) Het college heeft de raad geïnformeerd over de stand van zaken en de vervolgacties met betrekking tot het Rekenkamerrapport "Een steentje bijgedragen". Dit rapport gaat in op de effectiviteit van het beleid tegen selectieve migratie.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (20-11) Het college heeft besloten een Bereikbaarheidsconvenant aan te gaan met de gemeente Spijkenisse. De gemeente Spijkenisse heeft het initiatief genomen om de bereikbaarheid van de Zuidwesthoek van de stadsregio nadrukkelijker op de kaart te krijgen. Naast de gemeente Rotterdam, zijn ook de stadsregio, (deel-)gemeenten aan de Zuidkant van de regio (van Ridderkerk tot en met Westvoorne), het waterschap Hollandse Delta, de Kamer van Koophandel, het Havenbedrijf en Deltalinqs ondertekenaar van het convenant. De aanleiding van het voorstel waren discussies die ontstonden op bijeenkomsten van het Project Mainportcorridor Zuid (PMZ) en de conclusie dat alleen de aanleg van de A4-Beneluxplein-Klaaswaal een oplossing kan bieden voor de oostelijke ontsluiting van Voorne Putten. Spijkenisse stelt in het convenant voor een overlegplatform in te stellen onder regie van de stadsregio Rotterdam. Het overlegplatform biedt onder andere samenwerking en draagkracht voor de aanleg van A4 Beneluxplein-Klaaswaal met als doel het besluitvormingsproces te versnellen.

2. (20-11) Het college heeft de bestuursopdracht Duurzame Mobiliteit vastgesteld en de dS+V opdracht gegeven tot het uitvoeren van deze opdracht. De bestuursopdracht moet antwoord geven op wat duurzame mobiliteit voor Rotterdam betekent en op welke wijze daar in de periode tot 2025 voor stad en haven vorm aangegeven kan worden. Daarnaast wordt dan ook duidelijk hoe zo'n proces het beste gemanaged kan worden. Twee belangrijke ontwikkelingen vormen in Rotterdam aanleiding voor het ontwikkelen van een strategie op het gebied van duurzame mobiliteit: de vaststelling van de Stadsvisie 2030 en het Rotterdam Climate Initiative.

3. (20-11) Het college stelt de raad voor de Marktverordening Rotterdam 2008 vast te stellen. De Marktverordening is een samenstel van regels wat er wel en niet mag op een markt in Rotterdam. Deze verordening is slechts op enkele punten aangepast ten opzichte van de Marktverordening 2007. Er zijn een paar overbodige omschrijvingen geschrapt en enkele technische feiten aangepast, zoals de 14-dagenregeling voor vaste plaatshouders en de verdere uitwerking van toewijzing van marktplaatsen.

Schriftelijke vragen

(20 -11) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van: . De heer A.S. Mosch (LR) over het Akragongebouw en WOM Vastgoed BV. . Mevrouw P.M. Wijntuin (PvdA) en de heer M.G.J. van Muijen (PvdA) over de ontslaggolf bij inburgering, ex art. 19 Rvo. . De heer C.G.J. Verbrugge (PvdA) over pensioenen haven.


---- --