ABVAKABO FNV

Rijk wil onevenwichtig sociaal flankerend beleid

In de CAO Rijk 2007 - 2010 hebben we afspraken gemaakt over de gezamenlijke agenda voor de vernieuwing rijk. Dat gaat ook over de gevolgen van de bezuinigingen. Bijvoorbeeld wat er gebeurt als je functie verdwijnt. Dan is er `sociaal flankerend beleid' nodig.

Omdat het huidige sociaal flankerend beleid op 31 december 2007 afloopt, hebben we afgesproken om uiterlijk 1 oktober met het nieuwe beleid klaar te zijn. Daarvoor hebben we in juli een werkgroep van de werkgever Rijk en de vier bonden opgericht. Tegelijk is een werkgroep aan de slag gegaan om de werkgeversinbreng in de gezamenlijke werkgroep voor te bereiden. Maar in plaats van -zoals afgesproken- samen te werken aan een gezamenlijk product van werkgever en bonden, gebaseerd op het concept arbeidsmarktconvenant, is de werkgeversdelegatie vier maanden lang in eigen kring bezig geweest om met elkaar te onderhandelen over het door de werkgever gewenste sociaal beleidskader. Uiteraard hebben wij er steeds op aangedrongen om conform de afspraak gewoon met òns de onderhandelingen te voeren. En we hebben naar aanleiding van allerlei signalen over bizarre en wereldvreemde voorstellen gewaarschuwd dat hoe langer en hoe verder ze met elkaar van de bonden zouden weglopen, hoe verder en hoe langer ze weer naar ons terug zouden moeten lopen om het met ons eens te worden. Toen de werkgeverswerkgroep het eind oktober eindelijk onderling eens was geworden hebben ze hun product zelfs eerst ook nog eens aan de ministerraad voorgelegd. En die had weer twee weken nodig om hun mening erover te geven.
Uiteindelijk ontvingen wij pas op 13 november de werkgeverszienswijze met hun gedachten over een te voeren sociaal beleid, loopbaanbeleid en reorganisatie-aanpak.
Zoals te verwachten staat daar van alles in waar we het als bonden niet mee eens zijn:

1. Er wordt getornd aan de CAO-afspraak dat er geen ontslagen vallen
2. De reorganisatieprocedures worden op een onevenwichtige manier geflexibiliseerd

3. De loopbaan- en mobiliteitsmogelijkheden worden te eenzijdig voor het organisatiebelang ingezet

4. Allerlei uitwerkingen die we als werkgever en bonden samen zouden doen, zoals het ontwikkelen van een nieuw functiegebouw en functielandschap, het inrichten van een mobiliteitscentrum, het beschikbaar stellen van professionele en vertrouwelijke loopbaanscans en begeleiding bij het maken van loopbaanplannen, trekt de werkgever weer naar zich toe. Van de `gezamenlijke agenda' uit het CAO-akkoord blijft op die manier niet veel over.

Binnenlandse Zaken heeft nu dus haar eigen voorstellen gepresenteerd. Wij zijn daar op z'n zachtst gezegd niet blij mee. We roken al onraad toen het zo lang stil bleef. De onderhandelingen zijn nu net begonnen maar partijen staan al mijlenver uit elkaar. Sociaal Flankerend beleid dat op deze manier voorbij gaat aan de belangen van werknemers zullen wij niet accepteren en zal er dus niet komen. We hebben nu onze inzet op hoofdlijnen naast die van de werkgevers gezet. En we zullen ons best doen om toch nog dit jaar met de werkgever tot wel evenwichtige afspraken te komen.