Twijfel of Actieplan Woningproductie tot bouw van meer woningen leidt
23/11/2007 16:11
Bouwend Nederland
Bouwend Nederland is er niet van overtuigd dat het gisteren door minister Vogelaar van WWI naar de Tweede Kamer gestuurde Actieplan Woningproductie ertoe zal leiden dat er de komende jaren meer woningen zullen worden gebouwd.
Het actieplan beschrijft een groot aantal maatregelen die de minister de komende jaren wil nemen om de woningbouwproductie voor de korte (tot 2010) en langere termijn (tot 2020) aan te jagen. Die is de afgelopen jaren ver achtergebleven bij het beleidsdoel om 80.000 tot 100.000 woningen per jaar te bouwen. Reden waardoor, zoals de minister ook erkent, de met de stedelijke regio's tot 2010 gemaakte woningbouwafspraken, niet zullen worden gehaald. Bouwend Nederland vindt dat teleurstellend. Temeer omdat geen bestuurder die zich destijds aan die afspraken heeft gecommitteerd er wakker van lijkt te liggen dat die niet worden gehaald. Dat zet dan ook vraagtekens bij de waarde van nieuwe te sluiten prestatie- en verstedelijkingsafspraken.
De minster zet in haar Actieplan sterk in op binnenstedelijk bouwen: 25% tot 40% van alle nieuwe woningen moet daar worden gebouwd. Terwijl iedereen weet dat het bouwen in binnenstedelijk gebied complex, langdurig en bijzonder duur. De opbrengsten uit de grondexploitatie zijn (ondanks de vaak extreem hoge grondkosten) in veel gevallen volstrekt ontoereikend om binnenstedelijke locaties te ontwikkelen. Als het rijk niet bereid is daar een aanzienlijke investeringsbijdrage aan te leveren zijn veel plannen gedoemd te mislukken. Het actieplan geeft hierover geen uitsluitsel.
Ook komt de minister niet met een oplossing voor de grondkostenproblematiek. Nu er sprake is van stijgende bouwkosten en een afvlakking van de stijging van de woningprijzen, zouden volgens de daartoe gehanteerde grondprijsberekeningsmethode, de grondkosten omlaag moeten. In de praktijk gebeurt dat vaak niet, omdat gemeenten geen genoegen nemen met lagere grondopbrengsten. Met het gevolg dat plannen niet doorgaan of worden herontwikkeld, waarbij vaak wordt bezuinigd op de oorspronkelijke kwaliteit van het plan. De woonconsument is daarbij niet gebaat, omdat de mismatch ' daarmee niet wordt opgelost.
In grote lijnen kan Bouwend Nederland zich verder wel vinden in het Actieplan. Positief is de voorgestane integrale aanpak, waarbij een relatie wordt gelegd tussen woningbouwafspraken, verstedelijkingsafspraken en het toekomstige stedenbeleid. Ook is Bouwend Nederland het van harte eens met het streven van de minister om proceduretijden te verkorten middels een 'bestuurlijke lus' en die al vast te regelen in de nieuwe Wro.