Gemeente Venlo


Grensoverschrijdend reizen kinderen

23-11-2007

Bruls doet beroep op Den Haag voor grensoverschrijdende activiteiten kinderen

Burgemeester Bruls van Venlo, tevens voorzitter van de euregio rijn-maas-noord, heeft onlangs een brief gestuurd naar de ministers Ter Horst van BZK en Verhagen van Buitenlandse Zaken. De brief bevat een oproep een oplossing te zoeken voor het feit dat er voor jonge mensen in Nederland, die meestal uit oogpunt van kosten niet zelf over een geldig reisdocument beschikken, geen mogelijkheden zijn om in school- of verenigingsverband over de landsgrenzen te kijken.

De Stichting School en Sport Venlo heeft de schaatsinstuif in Grefath (Duitsland) van begin 2007 moeten afgelasten, aangezien het merendeel van de leerlingen niet over een eigen geldig reisdocument beschikt. Datzelfde dreigt nu te gebeuren voor de schaatsinstuif van 2008. De Stichting betreurt dit zeer: Op deze wijze komt er een einde aan een jarenlange traditie waar jaarlijks zon 650 leerlingen en hun leerkrachten met veel plezier aan meededen.

Bruls was onplezierig verrast toen hij hiervan hoorde. In 50 jaar Europese Unie zijn grenzen geslecht, economische ontwikkelingen worden grensoverschrijdend aangepakt en er is vrij verkeer van personen en goederen. De verschillende euregios proberen de bewoners van de grensstreken nader tot elkaar te brengen. Zo stimuleert de euregio rijn-maas-noord bijvoorbeeld dat kinderen reeds in het basisonderwijs ook óver de grens leren kijken. Dan is het toch vreemd dat er voor jonge mensen in Nederland, die meestal uit oogpunt van kosten niet zelf over een geldig reisdocument beschikken, geen mogelijkheden zijn om in school- of verenigingsverband over de landsgrenzen te kijken.

Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Schengen zijn de voorschriften voor grenspassage van personen tussen de bij het verdrag aangesloten landen komen te vervallen. Een van de vervallen regelingen betreft het destijds tussen Nederland en Duitsland gesloten Verdrag inzake het Klein Grensverkeer, waarin een mogelijkheid was voorzien om met behulp van een zgn. Doorlaatbewijs Klein Grensverkeer de grens te overschrijden en zich in een beperkt gebied aan weerszijden van de grens op te houden. Van die mogelijkheid werd onder meer gebruik gemaakt, wanneer in schoolverband een bezoek werd gebracht aan Duitsland. Nu dit verdrag is komen te vervallen, is er geen wettelijke basis meer voor een dergelijke regeling.

Dit probleem speelt in alle grensregios en ieder zoekt een eigen praktische oplossing. Leraren uit de EUREGIO van de provincies Gelderland, Drenthe en Overijssel bijvoorbeeld die een groepsreisje plannen in het Duitse grensgebied, stellen een groepslijst samen met daarop de namen en adressen van de leerlingen die niet over een paspoort beschikken. Als identificatiemiddel wordt een kopie van het paspoort van de ouders als bijlage bijgevoegd.

Deze lijst wordt afgestempeld door de gemeente waar de school is gevestigd. De stempel heeft echter geen juridische status maar geeft enkel aan uit welke gemeente de groep komt. De groepslijst met bijlagen kunnen getoond worden in geval van eventuele controle door de politie.

De EUREGIO heeft de Kreispolizei in de Kreisen die aan hun werkgebied grenzen schriftelijk laten bevestigen dat zij akkoord gaan met bovengenoemde aanpak. Het gaat hier echter nadrukkelijk om een buitenwettelijke oplossing die daarom ook als tijdelijke noodmaatregel beschouwd moet worden.

In september 2007 zijn er Kamervragen gesteld over deze kwestie door de Kamerleden Koopmans en Knops (CDA). De minister ziet er echter vanaf de mogelijkheid van collectieve lijsten of paspoorten opnieuw leven in te blazen.
Ten eerste vanwege de huidige tendens om met behulp van het paspoort personen eenduidig te identificeren. Hiermee wordt niet alleen identiteitsfraude tegengaan, ook kan het bijvoorbeeld kinderontvoering tegengaan. Ten tweede wijst de minister op het probleem dat ontstaat als bij een collectief paspoort of een collectieve lijst noodgedwongen, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, een kind moet achterblijven. Dat zit dan zonder geldig identiteitsbewijs.

Bruls: Hoe praktisch en pragmatisch de aanpak in de EUREGIO ook is, dit is niet het soort oplossing waar ik naartoe zou willen. Ik pleit voor een structurele, wettelijk gesteunde oplossing. Die kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld de invoering van een zogeheten kinderpaspoort: een identiteitsbewijs voor jeugdigen tegen een vriendelijke prijs. Net zoals België en Duitsland al hebben.

Op dit moment is er in Nederland nog geen identiteitsbewijs speciaal voor kinderen. Dit houdt in dat kinderen hetzelfde tarief moeten betalen voor hun identiteitsbewijs als volwassenen. In de praktijk komt dat erop neer dat kinderen zelden tot nooit over een eigen document beschikken.

In zijn hoedanigheid als voorzitter van de euregio rijn-maas-noord heeft Bruls daarom een brief gestuurd naar de ministers Ter Horst van BZK en Verhagen van Buitenlandse Zaken. In de brief doet hij een beroep op de bewindslieden om gezamenlijk naar een praktische oplossing te zoeken.

Bruls: Op macro(economisch) niveau spelen grenzen nauwelijks meer een rol. Dat is een grote winst. Maar nu moet de blik van de beleidsmakers ook naar de gewone mens in de straat. De voordelen van de Europese gedachte moeten ook voor hen gelden, in hun dagelijkse leven.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Carina de Wijs
Adviseur bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6317
mobiel 06-14404490