Vlaamse Overheid

erkenning als typisch streekproduct

Brussels grondwitloof op weg naar Europese erkenning als typisch streekproduct

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 november 2007

Vlaams minister van landbouw Kris PEETERS is verheugd dat, één maand na de Vlaams-Brabantse tafeldruif, opnieuw een Vlaams product de laatste sprint naar de Europese erkenning als typisch streekproduct heeft ingezet.
Gisteren werd de Europese bekendmaking van de registratieaanvraag van het Brussels grondwitloof als Beschermde Geografische Aanduiding gepubliceerd.

Zodra de erkenning definitief is afgerond, betekent dit dat het gebruik van de benaming `Brussels grondwitloof' wordt voorbehouden aan de producenten die dit product op traditionele wijze produceren binnen afgebakend geografisch gebied.

Steeds meer consumenten hechten voor hun eten en drinken steeds meer belang aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Dit leidt onder meer tot een vraag naar landbouwproducten en levensmiddelen waarvan de geografische oorsprong vaststaat en die op traditionele wijze worden bereid. Met deze labels kan de consument deze producten herkennen. Daarnaast beogen we hiermee een diversificatie van de landbouwproductie. Doordat de consument bereid is om een hogere prijs te betalen voor een kwaliteitsproduct dat een hogere productieprijs kent, kan de productie van traditionele kwaliteitsproducten typisch voor bepaalde streken blijven bestaan met positieve gevolgen voor de lokale werkgelegenheid. Finaal, in het geval van een Europese erkenning, worden productnamen beschermd tegen misbruik en namaak.

Er bestaan drie soorten Europese labels:
- De Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB): producten waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied, en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.


- Beschermde Geografische Aanduiding (BGA): minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia moet aan de geografische oorsprong worden toegeschreven. Dit product is gekend binnen een afgebakend geografisch gebied.


- Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS): deze vermelding verwijst niet naar de herkomst, maar benadrukt wel de traditionele productsamenstelling.

In maart 2006 werden drie Vlaamse registratieaanvragen aan de Europese Commissie overgemaakt met name voor de Vlaams-Brabantse tafeldruif als BOB, het Brussels grondwitloof als BGA en de Gentse azalea eveneens als BGA.

Na de Vlaams-Brabantse tafeldruif is het Brussels grondwitloof het tweede van deze drie streekproducten die een belangrijke stap heeft gezet op weg naar een Europese erkenning als Oorsprongsbenaming. Op 22 november 2007 werd voor het Brussels grondwitloof de registratieaanvraag gepubliceerd. Andere EU-lidstaten of derde landen van buiten de Europese Unie hebben zes maanden tijd om hiertegen bezwaar aan te tekenen. Als er geen bezwaren worden ingediend, zal de erkenning midden 2008 rond zijn.

`Met het label krijgt de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten, én kan hij ervoor dat ze worden erkend als een eerlijk streekproduct. De consument kan zich dankzij dergelijke oorsprongslabels verzekeren van de authenticiteit van het product,' besluit minister van landbouw Kris Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be