Ingezonden persbericht


Persbericht

Het Leids Bruggenboek

Leiden kan net als Amsterdam aanspraak maken op de titel Venetië van het noorden. De stad bestaat uit talloze (gedempte) grachten en singels, waarover een groot aantal bruggen liggen: 88 om precies te zijn. Wie informatie over al die oeververbindingen wil, kan vanaf nu Het Leids Bruggenboek van Irene Nieuwenhuijse inkijken. Zij maakte zowel de tekst als de foto's. Het boek is mede door deze aanpak een evenwichtige combinatie van fotomateriaal, historische afbeeldingen en tekst. Alle 88 bruggen binnen, over en aan de Leidse singels komen aan de orde. Het boek is geen droge opsomming van feitjes, hoewel het technisch kader bij iedere brug kort en bondig wel alle informatie geeft. Het is vooral een prettig lees- en kijkboek geworden. Iedere brug heeft namelijk zijn eigen 'verhaal' in dit boek. Soms refereert een schakel naar een persoon, zoals de Jan van Houtbrug, soms naar de directe omgeving zoals de Doelenbrug herinnert aan de tijd dat op de terreinen ten westen van het Rapenburg de schutters hun schietoefeningen hielden.

Zomaar een greep uit de bruggenverhalen

o Hebben Gustav Mahler en Sigmund Freudin het begin van de twintigste eeuw over de Nonnenbrug gelopen? o Bij de Noordeindsbrug wordt stilgestaan bij het reilen en zeilen van Jantje van Leiden die in de zestiende eeuw op deze brug een kroeg had en uiteindelijk een gruwelijke dood is gestorven als wederdoper-koning van Münster. o Heeft Leiden zijn eerste parkeerverbod (uit 1475) te danken aan prostituee het Groene Haasje? Zij had in de vijftiende of zestiende eeuw nabij de Groenhazenbrug haar werkterrein. o Woonden er ooit monniken in de buurt van de Franciskanerbrug en de Minnebroersbrug? o Het boek geeft ook uitleg over de naamgeving van de Oranjebrug, want het lag beslist niet in de lijn der verwachting dat in het Stadhouderloze Tijdperk een brug naar de Oranjes zou worden genoemd. o Dat de Laatste Brug leidt naar een begraafplaats is op zijn minst curieus. o De Gansoordbrug is behalve de brug van Piet Paaltjens ook interessant omdat bij de bouw van deze oeververbinding wellicht de ommekeer in de visie op kinderarbeid in Leiden is begonnen. o Is de kunstenaar Christo in de nacht van 27 op 28 september 1985 aan het werk geweest bij de Lourisbrug? o Waarom blikt Miss Blanche van de muurreclane scheef naar de Scheluwbrug? o Hoe werkt de mechaniek van de Grote Havenbrug eigenlijk?

Aan dit boek zijn nog twee wandelroutes, twee vaarroutes en twee fietsroutes (één die langs alle 88! bruggen gaat) en een grote (geplastificeerde) kaart waarop al die bruggen staan afgebeeld, toegevoegd. Het ligt in de bedoeling dat de auteur in het voorjaar bruggenvaartochten gaat organiseren.

De eerste twee exemplaren van Het Leids Bruggenboek van Irene Nieuwenhuijse zullen op 29 november om 17.00 uur op de Koornbrug (achterzijde stadhuis) aangeboden worden aan drs. H.J.J. Lenferink, burgemeester van Leiden en aan mr. J.P.R.M. Steegh, wethouder verkeer, milieu en sport. Hierbij bent u natuurlijk ook van harte uitgenodigd. Daarna is het boek voor 29,95 euro te koop in de boekwinkel. ISBN: 978-90-71256-02-8

Informatie over de auteur
Irene Nieuwenhuijse
Maredijk 89 c
2316 VV
Leiden
071-5232328
06-53452373
I.Nieuwenhuijse@zonnet.nl
Irene Nieuwehuijse was journalist bij het Leidsch en Haarlems Dagblad. Zij schreef veel grote verhalen. In 2000 nomineerde de hoofdredactie haar voor de Nederlandse Dagbladprijs. Sinds 2004 maakt ze gebruik van de VUT-regeling en heeft ze tijd boeken te schrijven. Eerder verscheen in 2005 Tiel op de Vlucht, Tielse evacués welkom in Friesland.

Informatie over de uitgever
Uitgeverij Ginkgo is een Leidse uitgeverij die zich onder meer heeft gespecialiseerd in Leidse (geschiedenis) boeken. Daarnaast beheert Bert Lever van Ginkgo offsetdrukkerij Nautilus. Koppenhinksteeg 6
2312 HX
Leiden
071-5125636
uitgeverijginkgo@xs4all.nl

Informatie over de foto's en archiefbeelden
Als u over dit boek publiceert, kunt u beschikken over de als bijlage toegevoegde beelden. Uiteraard wel de bronvermelding toevoegen.