Gemeente Utrecht

Maatregelen tegen overlast van kinderen in Overvecht en Kanaleneiland

De gemeente neemt maatregelen tegen de overlast van kinderen in Overvecht en Kanaleneiland. Het gaat vooral om kinderen van 8 tot 12 jaar. De maatregelen zijn allereerst gericht op het aanpakken van de huidige problemen in de wijken. Dit gebeurt niet alleen door meer gezag en toezicht op straat. Er komt ook meer hulp en begeleiding voor kinderen (die overlast veroorzaken) en hun ouders. Hiervoor zijn onder meer de Jeugdadviesteams uitgebreid.

De maatregelen tegen overlast van kinderen komen naast de bestaande Utrechtse aanpak van jongerenoverlast. In alle grote steden komt overlast van kinderen vaker voor; in Utrecht de afgelopen periode vooral in Kanaleneiland en Overvecht. Voor deze wijken is nu een pakket van maatregelen uitgewerkt. De activiteiten vullen elkaar aan, doordat ze ingrijpen op de situatie van kinderen thuis, op school, in de vrije tijd en op straat.

Directe aanpak

Er is al een begin gemaakt met het uitvoeren van maatregelen om de problemen direct aan te pakken. Dat wil zeggen: meer (zichtbare) politie op straat en meer samenwerking tussen politie en jongerenwerkers. Hierdoor kunnen meer kinderen en hun ouders direct worden aangesproken bij overlast. Verder zijn de Jeugdadviesteams in Kanaleneiland en Overvecht uitgebreid.

Vanaf begin 2008 komt er extra hulpverlening voor kinderen en ouders in deze wijken. Dit strekt zich uit van extra weerbaarheidstrainingen en opvoedingsondersteuning tot uitbreiding van Jongerenteams en schoolmaatschappelijk werk. Ook komt er meer opvang voor Marokkaanse kinderen en worden Marokkaanse jongeren opgeleid in het geven van voorlichting. Om al deze zaken te realiseren werkt de gemeente intensief samen met veel organisaties in de wijken.

Preventie

Er volgen in de loop van 2008 meer activiteiten om overlast te voorkomen. Zoals het stimuleren van sporten door kinderen en jongeren, meer begeleiding in speeltuinen en meer buurtvaders op straat.

Vanaf 2009 staan activiteiten zoals buitenschoolse opvang tijdens de schoolvakanties op de rol.

De meeste maatregelen zijn een intensivering en uitbreiding van bestaande activiteiten in Kanaleneiland en Overvecht. Met deze activiteiten zijn we op de goede weg om overlast te bestrijden en te voorkomen, maar we bereiken er nu te weinig kinderen en ouders mee. Met de intensivering en uitbreiding zal het bereik van de activiteiten veel groter worden. De samenwerking tussen organisaties in de wijk is toegenomen. Sommige activiteiten lopen al in andere wijken, zoals het stimuleren van sporten door kinderen en jongeren in de wijk Noordwest (project Sportmix).

Perspectief

Doel van de maatregelen is om kinderen en hun ouders in het gezin, op school en in de vrije tijd meer structuur en ondersteuning te bieden. Hiervoor zorgt de gemeente aan de ene kant voor meer gezag en toezicht op straat en aan de andere kant voor meer hulp en perspectief voor ouders en kinderen. Met de maatregelen wordt vooral ook gewerkt aan het oplossen van problemen die ten grondslag liggen aan de overlast van kinderen. Het gaat dan onder meer om onvoldoende structuur en regels thuis en om onvoldoende deelname aan activiteiten (zoals sporten) na schooltijd en in vakanties.

Een groot deel van de maatregelen is opgenomen in de wijkactieplannen die bij minister Vogelaar zijn ingediend.



Gemeente Utrecht