Gemeente Breda

Gemeente zoekt partners om meer Bredanaars aan het fietsen te krijgen!

De Gemeente Breda gaat op zoek naar partners, die samen met de gemeente willen bereiken dat Bredanaars meer en vaker fietsen. Dat is één van de belangrijkste punten uit de nota Fietsen, net zo makkelijk, die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

Met het goedkeuren van de nieuwe fietsnota 2015 verplicht het college zich niet alleen om zich in te zetten voor betere paden en stallingen, maar ook om het fietsen te stimuleren. Fietsen is tenslotte vaak sneller en sowieso sportiever. Wethouder Willems van verkeer: Omdat Breda een compacte stad is, zijn veel ritten prima per fiets af te leggen. En dat is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor de luchtkwaliteit. In de nota staat daarnaast een pakket maatregelen die het ook prettig moeten maken om te fietsen. Dat betekent dat we gaan werken aan het onderhoud van de fietspaden, de bewegwijzering en korte wachttijden bij stoplichten.

Breda is geschikt om te fietsen
De fietsnota concludeert dat Breda een stad is die geschikt is om te fietsen. Breda is compact, de meeste afstanden tussen herkomst en bestemming zijn klein (gemiddeld 5 kilometer). Op dergelijke korte afstanden is de reistijd per fiets meestal korter dan met de auto. De basis voor succesvol fietsbeleid is dan ook duidelijk aanwezig. Het is de uitdaging voor het gemeentebestuur om de voorwaarden te creëren om meer mensen op de fiets te krijgen.

Samen met andere organisaties
De gemeente zoekt samenwerking met andere organisaties, zoals Bredase bedrijven, sportverenigingen, winkels en scholen. Maar dat kunnen ook andere organisaties zijn die zich met milieu en gezondheid bezig houden en die er op één of andere manier belang bij hebben dat hun medewerkers of klanten meer fietsen. Wethouder Willems: 40% procent van de ambtenaren komt op de fiets naar het werk. Dat ligt ruim boven het landelijk gemiddelde van 25% en dat moet ook. Zeker nu we met de nieuwe nota zo nadrukkelijk gaan stimuleren dat Bredanaars de fiets pakken moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Anders is zon oproep niet geloofwaardig.

Verandering ten opzichte van het eerste concept Het eerste concept van de nota heeft van 15 augustus tot 17 september 2007 ter inzage gelegen. Op 11 september vond bovendien een inloopavond plaats waar alle geïnteresseerden konden reageren op de conceptfietsnota. De reacties uit de bevolking, politiek en belangengroeperingen hebben geleid tot aanpassingen in het eerste concept van de nota.

Planning
De nota Fietsen, net zo makkelijk is via de internetlink hieronder in te zien.

Op 4 december 2007 bespreekt de raadscommissie Milieu en Mobiliteit de definitieve fietsnota. Deze wordt naar verwachting op 20 december in de gemeenteraad behandeld.

Breda, 23 november 2007

Nota Fietsen, net zo makkelijk