VVD


23-11-2007

Onderwijsplannen Plasterk onacceptabel

De VVD vindt het onacceptabel dat de rekening voor het verhogen van de lerarensalarissen voor het grootste deel wordt afgewenteld op de studenten in het Hoger Onderwijs.

Daarmee betalen studenten immers voor het verbeteren van de salarissen in het héle onderwijs. Ook komende plannen de kwaliteit van het Hoger Onderwijs niet ten goede.
Halbe Zijlstra: "De VVD is niet tegen verhoging van het collegegeld, maar als men dat zou doen, moet het extra geld ten goede komen aan het Hoger Onderwijs, en niet aan de lerarensalarissen. De student wordt als stop gebruikt om de gaten in de begroting van Plasterk te dichten. Het kabinet kiest er wederom voor om het grootste deel van de ellende bij het volgende kabinet neer te leggen. De VVD is hier uiteraard zeer op tegen." De oudere leraren - die hun extra verlofdagen in het voorstel van Plasterk moeten inleveren - krijgen een sigaar uit eigen doos. Aan de ene kant een salarisverhoging, op een ander punt leveren ze weer in.

De voorstellen van Plasterk houden daarnaast op geen enkele wijze rekening met het idee het lerarenvak aantrekkelijker te maken door functiedifferentiatie en loopbaanmogelijkheden, een ontwikkeling die wèl zou bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.
De VVD maakt andere keuzen. Leraren die bovengemiddeld presteren, of bovengemiddeld zijn opgeleid, mogen bovengemiddeld verdienen. Een idee dat overigens ook door Rinnooy Kan wordt ondersteund.

De VVD is diep teleurgesteld dat Plasterk ondanks zijn eigen grote woorden over kwaliteit in het onderwijs en stevige bewoordingen over het overnemen van de aanbevelingen van Rinnooy Kan, binnen het kabinet niet verder is gekomen dan dit armzalige voorstel. Zijlstra: "Laat Plasterk nog maar eens teruggaan naar zijn eigen begroting. Wel gratis schoolboeken, maar geen leraren die kunnen uitleggen wat erin staat? Onvoorstelbaar dat een minister van onderwijs zich in dát pak heeft laten naaien."