Gemeente Breda

Meer ruimte combinatie van functies in onderwijshuisvesting Breda

College stelt 10-jarenplan onderwijshuisvesting vast

Samenwerking tussen gemeente, schoolbesturen, woningcorporaties, kinderopvang en andere maatschappelijk partners is het centrale thema in het tienjarenplan onderwijshuisvesting 2007-2016. Het college van B&W heeft het plan deze week vastgesteld. Hierin zijn de ambities van gemeente en schoolbesturen weggelegd op het gebied van onderwijshuisvesting voor de komende tien jaar. Het college wil goede onderwijsvoorzieningen zo mogelijk combineren met andere voorzieningen in de wijk zoals sport, cultuur en buitenschoolse opvang in multifunctionele accommodaties. Wethouder Snier van Onderwijs: Willen we bouwen voor de toekomst, dan is het zaak om goede voorzieningen te creëren met ruimte voor onderwijsvernieuwing én multifunctioneel gebruik van de schoolgebouwen. De commissie Onderwijs en Economie bespreekt het plan op 29 november 2007 en op 20 december neemt de gemeenteraad een besluit.

Meerjarenplan 2007-2016
In overleg met de schoolbesturen heeft de gemeente het meerjarenplan voor het primair en speciaal onderwijs opgesteld. In het plan is aangegeven wanneer bouwprojecten naar verwachting zullen worden uitgevoerd en tegen welke kosten. Dit is gebaseerd op het huidige schoolbestand, de verwachte ontwikkeling in de leerlingenaantallen en de spreiding van de schoolgebouwen in de stad.
Het is voor het eerst dat het college een tienjarenplan maakt voor onderwijshuisvesting. De lange termijnvisie is nodig om een realistische planning mogelijk te maken. Zo kan de druk op de eerste vier jaren verminderen waardoor het kaderstellend budget van 20 miljoen wordt gehaald. Door maatregelen realistisch te plannen ontstaat er ruimte en tijd om te zoeken naar mogelijkheden voor samenwerking in wijken tussen schoolbesturen, gemeente, corporaties, kinderopvang en andere maatschappelijke partners. Op die manier kunnen schoolgebouwen effectiever en multifunctioneler gebruikt worden. Dat bevordert ook weer de sociale samenhang in de wijken.

Investeringen
Voor de periode 2007-2010 is een kaderstellend budget van 20 miljoen beschikbaar. Voor de periode 2011-2016 is er een investeringsruimte van 15 miljoen. Het geld wordt besteed aan huisvesting maar ook aan onderwijsvernieuwing, maatregelen voor capaciteit, veiligheid, gezondheid en onvoorziene risicos.

Buitenschoolse opvang
In dit meerjarenplan onderkent de gemeente ook de veranderde rol van schoolbesturen in de buitenschoolse opvang en de consequenties daarvan voor de huisvesting. De behoefte aan ruimte voor buitenschoolse opvang is in beeld gebracht, zowel in bestaande schoolgebouwen als in nieuwbouw. De gemeente is bereid om aanbouw voor buitenschoolse opvang voor te financieren en dat via het schoolbestuur tegen kostendekkende huur te verhuren.
Op 20 december legt het college het tienjarenplan onderwijshuisvesting voor aan de gemeenteraad.

Breda, 23 november 2007