Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 23 november 2007

Kenmerk 206

Amsterdam draagt nieuwe monumenten voor

Wethouder Tjeerd Herrema draagt ruim 500 nieuwe monumenten voor die in aanmerking komen voor gemeentelijke bescherming. Het betreft een selectie van bouwwerken uit de periode 1850-1940 in negen stadsdelen buiten de Singelgracht. De gebouwen staan in de stadsdelen Bos en Lommer, De Baarsjes, Amsterdam- Noord, Oost/Watergraafsmeer, Oud-West, Oud-Zuid, Westerpark, Zeeburg en ZuiderAmstel.

Eerder werden alleen al in het stadsdeel Centrum 1000 monumenten voorgedragen. Die zijn inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Ter gelegenheid hiervan overhandigde stadsdeelvoorzitter Els Iping aan de portefeuillehouders Monumenten van bovengenoemde stadsdelen op 23 november een boek met een overzicht van al deze nieuwe monumenten in de historische binnenstad. Zij draagt daarmee het stokje over.

Naar aanleiding van de presentatie van de lijst van 500 waardevolle panden in de stadsdelen buiten het centrum, verzoekt de wethouder de stadsdelen om te starten met de aanwijzingsprocedure voor deze gebouwen. De portefeuillehouders Monumenten van de negen betrokken stadsdelen wordt, in navolging van het stadsdeel Centrum, gevraagd in te stemmen met de selectielijst. Wethouder Herrema: "Door vaststelling van de selectielijst en aanwijzing van de monumenten bewaren we de meest kenmerkende en waardevolle gebouwen buiten het centrum. Daardoor blijft de identiteit van Amsterdam behouden en versterken we het karakter van onze unieke stad."

Voor het aanwijzingstraject heeft de gemeente een handleiding vastgesteld, waarin de criteria voor de aanwijzing worden verklaard. De waardering en selectie van de waardevolle gebouwen is uitgevoerd door een team van architectuurhistorici van het Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente. Aan de samenstelling ging meer dan vijf jaar onderzoek vooraf. Behalve de objecten/complexen uit 1850-1940 zijn binnen de 19de-eeuwse Ring en de Gordel `20-`40 ook de naoorlogse gebouwen tot 1965 in de voordracht meegenomen. Voor boerderijen, scholen en kerken heeft de selectie betrekking op de periode 1850-1965 en op heel Amsterdam, daar deze gebouwtypen een eigen ontwikkeling doormaakten.

De gemeentelijke monumentenstatus leidt niet tot huurverhoging, en aanpassingen aan het bouwwerk uitvoeren blijft mogelijk. Eigenaren kunnen een tegemoetkoming in de restauratiekosten aanvragen in de vorm van een laagrentende lening uit het Cultuurfonds voor Monumenten Noord-Holland. Meer informatie over het Gemeentelijk Monumenten Project en de gevolgen voor eigenaren van gemeentelijke monumenten is te lezen in de folder van Bureau Monumenten & Archeologie `Gemeentelijk Monumenten Project Jongere Bouwkunst, de 19de-eeuwse Ring en Gordel `20-40' en op de website www.bma.amsterdam.nl.

Pb-206

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

23 november 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 206 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2