Universiteit van Amsterdam

José van Dijck nieuwe decaan Faculteit Geesteswetenschappen UvA

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft prof. dr. José van Dijck (1960) voor een periode van vijf jaar benoemd tot decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Van Dijck is nu hoogleraar Televisie, media en cultuur aan de UvA. Op het terrein van de televisiewetenschap is zij nationaal en internationaal een toonaangevend onderzoeker.

Van Dijck volgt per 1 februari 2008 prof. dr. Aafke Hulk op, van wie de termijn dan afloopt. De decaan geeft richting en sturing aan de faculteit, en is verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. In 2008 zal de Faculteit der Geesteswetenschappen -- onder regie en aansturing van de nieuwe decaan -- opnieuw strategische keuzes voor de toekomst maken, onder andere ter voorbereiding van een meerjarenconvenant. Hierin worden de afspraken van de faculteit met het College van Bestuur vastgelegd. Er is voor de decaan ook een belangrijke rol weggelegd bij de versterking van het internationale profiel van de faculteit. De ontwikkeling van de Graduate School for the Humanities en de plannen voor een undergraduate school zijn hierbij essentieel.

Wetenschappelijke loopbaan

Van Dijck studeerde -- na een kandidaats in de Nederlandse taal- en letterkunde -- Algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. In 1992 promoveerde zij in Comparative Literature and Communication aan de University of California, San Diego (VS). Van 1991 tot 1995 was Van Dijck als universitair docent Journalistiek werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen en van 1995 tot 2001 als universitair hoofddocent Visuele cultuur aan de Universiteit Maastricht. In 2001 werd zij benoemd tot hoogleraar Televisie, media en cultuur aan de UvA. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met media en wetenschap, mediatechnologie, media- en cultuurtheorie, popularisering van wetenschap, het publieke debat en publiek imago, en televisie en cultuur. Van Dijck was gastdocent en -onderzoeker bij verschillende universiteiten in het buitenland, waaronder de University of California, Santa Cruz (VS), de Concordia University (Montreal, Canada), en het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, VS). In 2005 werd zij gekozen tot Walker Ames Honorary Lecturer aan de University of Washington (Seattle, VS). Van Dijcks publicatielijst omvat vijf boeken en ruim zestig artikelen in (wetenschappelijke) tijdschriften en bundels.

Bestuurlijke functies

Van Dijck heeft veel bestuurlijke ervaring opgedaan bij verschillende universiteiten. Zij coördineerde begin jaren negentig de nieuwe opleiding Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook aan de Universiteit Maastricht zette ze zich in voor een nieuwe afstudeerrichting: Visuele cultuur. Ze was in Maastricht tevens onderwijsdirecteur van de Faculteit der Cultuurwetenschappen. Na haar overstap naar de UvA was Van Dijck voorzitter van de leerstoelgroep Media en cultuur, en oprichter en eerste voorzitter van de afdeling Mediastudies. In 2006 werd zij benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Van Dijck is een van de initiatiefnemers van het nieuwe Center for Content, Culture en Technology (CCCT) aan de UvA. Daarnaast is ze voorzitter van de KNAW-verkenningscommissie Media en communicatie. Van Dijck is ook buiten de academische wereld actief. Zo was ze vijf jaar lid van de bestuursraad van het European Journalism Center; ze is voorzitter van de Stichting Multimedia Impuls en in 2004 was ze lid van de Visiegroep Publieke Omroep (ten behoeve van de reorganisatie van de Publieke Omroep).

Over de faculteit

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA verzorgt onderwijs en onderzoek in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur, onder andere: Geschiedenis, Archeologie en regiostudies, Kunst-, religie- en cultuurwetenschappen, Mediastudies, Neerlandistiek, Taal- en letterkunde en Wijsbegeerte. Aan de faculteit zijn een kleine duizend medewerkers verbonden en circa 6.500 studenten volgen er onderwijs.

Foto: Jeroen Oerlemans