Werkgeversvereniging AWVN

Verplicht eigen risico Zorgverzekeringswet

Datum: 20 november 2007

De no-claimregeling in de Zorgverzekeringswet wordt in 2008 definitief vervangen door een verplicht eigen risico van 150 euro per jaar. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd.
Het verplicht eigen risico geldt alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder. De zorg die nu buiten de no-claim valt (zoals consult bij de huisarts of verloskundige), valt ook niet onder het eigen risico. Een belangrijke reden om de no-claim te vervangen door een verplicht eigen risico is dat er aan werd getwijfeld of de positieve prikkel die van de teruggave van de no-claim uitgaat wel voldoende effectief is. De no-claim teruggave over 2007 zal nog wel in maart 2008 worden uitbetaald.
In de nieuwe regeling worden chronisch zieken en gehandicapten financieel gecompenseerd. Deze groep wordt geselecteerd door te kijken naar specifiek medicijngebruik bij bepaalde aandoeningen. Ook verzekerden die langdurig in AWBZ-instellingen verblijven, krijgen een compensatie.Personen die recht hebben om deze compensatie krijgen het geldbedrag in het laatste kwartaal van 2008 automatisch op hun rekening gestort. Zij hoeven dus niets aan te vragen.

Geneeskundige GGZ
De geneeskundige geestelijke gezondheidszorg valt per 1 januari 2008 volledig onder de Zorgverzekeringswet. Alle behandelingen voor psychische problemen worden vergoed uit het basispakket. Dit is inclusief de eerste acht zittingen eerstelijns psychologische zorg. Voorheen moesten werknemers zich daarvoor aanvullend verzekeren of de kosten zelf betalen.
Ook het eerste jaar dat iemand is opgenomen in een GGZ-instelling, wordt vanaf 1 januari 2008 vergoed vanuit het basispakket. De zorg voor mensen die langer dan een jaar in een GGZ-instelling zijn opgenomen, blijft onder de AWBZ vallen.
Alle geneeskundige GGZ valt onder het eigen risico dat per 1 januari 2008 wordt ingevoerd. Daarnaast geldt er voor de eerstelijns psychologische zorg een eigen bijdrage van 10 euro per zitting. Voor psychotherapie geldt een eigen bijdrage van 15,60 euro per zitting.