Gemeente Zwolle


Eerste fase aanleg Hasselterweg

Eerste fase Hasselterweg

De eerste fase van de Hasselterweg is vrijdagmiddag 23 november 2007 officieel geopend door wethouder Janco Cnossen (Verkeer & Vervoer) en gedeputeerde Job Klaasen (Mobiliteit). Eerder dan verwacht, is de Hasselterweg gereed. Begin januari 2007 gingen de werkzaamheden van start, vanaf vrijdag 23 november is de weg klaar voor gebruik. Als in het voorjaar van 2008de bomen (Abelen) langs de weg zijn geplant kan de weg uitgroeien tot een groene poort van Zwolle.

Wethouder Janco Cnossen is heel tevreden dat dit deel nu af is: `Deze weg is van groot belang voor de bewoners van Stadshagen omdat de ontsluiting van die wijk buitenom loopt. Daarnaast is de weg van belang voor het doorgaande verkeer van en naar de buurgemeenten Hasselt, IJsselmuiden en Genemuiden. Voor dat regionale verkeer is het ook van belang dat het volgende deel van deze weg er snel komt.'

Gevolgen voor het verkeer
Deze weg met 2x2 rijstroken zorgt voor een snelle verbinding voor verkeer van en naar Zwartewaterland en Stadshagen Noord. Met de opening van de nieuwe weg wordt de Noodweg overbodig. Deze weg is vanaf 23 november dan ook afgesloten.
Het verkeer van en naar Mastenbroek rijdt vanaf maandag 26 november aanstaande niet meer langs sportpark `De Verbinding' naar de Oude Wetering. Op de kruising Hasselterweg / Stadshagenallee rijdt het verkeer rechtdoor richting Scholtensteeg / Stuurmansweg. Deze route staat op de ANWB-borden aangegeven.
Het verkeer komend vanuit `s-Heerenbroek met een bestemming in oude Westenholte, kan deze bereiken via de Hasselterweg of van de parallelweg.
De Voorsterweg in Westenholte krijgt door de nieuwe Hasselterweg aanmerkelijk minder verkeer te verwerken. Deze weg zal daarom worden heringericht als een 30 km zone. Hierover heeft op woensdag 21 november een informatiebijeenkomst plaatsgevonden.

Tracé
Het tracé van de nieuwe weg is 3,3 kilometer lang en voert vanaf het kruispunt met de Blaloweg over de Hasselterweg. Deze nieuwe weg loopt parallel aan de Voorsterweg, dicht langs het spoor en vervolgens parallel aan de Scholtensteeg tot aan de aansluiting met Stadshagen Noord (Stadshagenallee). In de weg zijn kruisingen opgenomen voor de aansluitingen met Westenholte, ´s-Heerenbroek, De Tippe en Stadshagen Noord. Het verkeer op deze kruisingen wordt geregeld met verkeerslichten.

Vervolg
Momenteel wordt de verbinding tussen de Hasselterweg en de A28 aangepakt. Deze Westenholterallee krijgt 2x2 rijstroken en wordt naar verwachting eind 2008 opgeleverd.
Daarna komt de tweede fase van de Hasselterweg richting Zwartewaterland in beeld. Deze weg is van groot belang voor het doorgaande verkeer richting de buurgemeente. De financiering van dit tweede deel van de Hasselterweg is momenteel nog niet rond.

Geluidswal

Gelijktijdig met de aanleg van de Hasselterweg heeft de gemeente Zwolle een aantal werkzaamheden uitgevoerd aan hetzelfde tracé. Om de geluidsoverlast te beperken zijn er geluidsschermen geplaatst langs het deel van de Hasselterweg dat langs de bebouwde kom van Westenholte ligt.
De geluidsschermen bestaan uit een grondwal met daar bovenop een zogenoemde 'schanskorf'. Dit is een soort korf gevuld is met bijvoorbeelden stenen.
.
Planning
De geluidswal is tegelijk met de aanleg van de Hasselterweg uitgevoerd.

Fietstunnel Westenholte - Stadshagen

aanduiding fietstunnel
Het fietsverkeer tussen Westenholte en Stadshagen heeft een snelle, directe verbinding. Deze fietstunnel, de Rozentunnel, start in Westenholte iets ten noorden van de Rozenweg en gaat onder de nieuwe Hasselterweg en de spoorlijn Zwolle / Kampen door.

Planning

De fietstunnel is vrijdag 23 november 2007 feestelijk geopend.

De Tippe

3d impressie van de Tippe De Tippe is het toekomstige woon- en werkgebied dat ligt ingeklemd tussen Westenholte en Stadshagen. Het gebied wordt omgrensd door de Hasselterweg en de spoorlijn Zwolle / Kampen. Naast woningen wil de gemeente ook kantoorpanden en bijzondere voorzieningen bouwen. Om ervoor te zorgen dat het woon- en werkgebied straks optimaal bereikbaar is, heeft de gemeente een fietstunnel richting ´s Heerenbroek aan laten leggen. Deze fietstunnel is nog niet in gebruik.

Planning
De aanleg van de Hasselterweg langs De Tippe is sinds vrijdag 23 november 2007 gereed.

Viaduct over spoorweg

Daar waar de Hasselterweg de spoorlijn Zwolle / Kampen kruist (nabij de Scholtensteeg), is een spoorviaduct aangelegd. Zodoende wordt het verkeer over de spoorlijn heen geleid en kan het haar weg vervolgen weg zonder te hoeven stoppen voor een spoorwegovergang. Net als op de rest van de nieuwe Hasselterweg heeft de weg hier twee rijstroken per richting. Het viaduct is vervaardigd uit beton, heeft rechte wanden en een overspanning van ongeveer 20 meter.

Planning
Het spoorviaduct is sinds eind november 2007 gereed.

3d impressie van viaduct over spoorweg

3d impressie van het viaduct over de spoorweg

Kruising Hasselterweg naar Stadshagen

Kruising Hasselterweg naar Stadshagen In de Hasselterweg, ongeveer 200 meter ten noorden van het spoorwegviaduct, heeft de gemeente een nieuwe kruising aangelegd. Daar wordt het verkeer uit Stadshagen op de Hasselterweg aangesloten. Het regionale verkeer kan vanaf deze nieuwe kruising rechtdoor rijden richting Genemuiden en Hasselt. Het verkeer met een bestemming in Stadshagen kan op deze kruising rechtsaf de wijk inslaan.

Planning
De kruising is sinds eind november 2007 gereed..

Planning

De eerste fase van de Hasselterweg is vrijdag 23 november 2007 officieel geopend.

Vragen & opmerkingen

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Stuur dan een mail aan bereikbaarheid@zwolle.nl. U krijgt dan binnen twee werkdagen een reactie. Bellen kan ook naar: (038) 498 2578 (tijdens kantooruren). Of breng een bezoek brengen aan het informatiecentrum in Stadshagen (Belvédèrelaan 7). Hier is allerhande informatie voorradig over de werkzaamheden, zoals een film, CD-ROM en kaartmateriaal.

Bron: Expertisecentrum
Datum van 22-10-2007 tot 21-10-2008