Amsterdam, 22 november 2007
2007/097/CA
'Steuncellen' in ons immuunsysteem zijn belangrijker dan gedacht
Lange tijd werden stromale cellen in ons immuunsysteem slechts beschouwd als cellen die steun en vorm geven, bijvoorbeeld aan het weefsel van de lymfeklieren. Vandaar ook de aanduiding 'steuncellen'. Maar deze cellen blijken binnen het immuunsysteem veel meer cruciale functies te vervullen. 'Hoe meer wij weten over de invloed van stromale cellen op het immuunsysteem, hoe beter wij het immuunsysteem van buitenaf kunnen sturen bij aandoeningen zoals allergieën, kanker of auto-immuunziektes', aldus de kersverse prof. dr. Reina Mebius, hoogleraar moleculaire celbiologie aan VUmc.
Stromale cellen, ofwel steuncellen, zijn in vrijwel alle weefsels van het menselijk lichaam aanwezig. Een van hun taken is het geven van vorm en steun. Maar, en dat is een recent inzicht, zij staan óók aan de basis van de ontwikkeling van verschillende soorten lymfeklieren, zoals die in de huid en die in de darm. De lymfeklieren zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, omdat zij een ideale ontmoetingsplek zijn voor verschillende afweercellen die moeten samenwerken om indringers te verwijderen. En de lymfeklieren van de huid krijgen te maken met andere indringers dan die van de darm, met elk een passende reactie. Zo zullen de afweercellen van de huid een bacterie wél moeten aanvallen, terwijl de afweercellen in de darm het binnengekomen voedsel - zoals bijvoorbeeld een boterham, die ook uit lichaamsvreemde stoffen bestaat - met rust moeten laten. Het ingenieuze van het immuunsysteem is dat de verschillende lymfeklieren inderdaad nét even anders werken.
Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem van het lichaam dat indringers zoals virussen, bacteriën of parasieten bestrijdt. Daarnaast kan het ook zieke eigen lichaamscellen zoals kankercellen opruimen. Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert, kan dat leiden tot ziektes als allergieën of auto-immuunziektes. Kennis van de werking van het immuunsysteem is onmisbaar voor het ontwikkelen van therapieën hiertegen. Prof. dr. Reina Mebius richt zich daarom voornamelijk op onderzoek naar het immuunsysteem, met de stromale cellen als focuspunt.
Noot voor de redactie
Vrijdag 23 november om 15.45 uur spreekt Prof. dr. Reina Mebius haar oratie uit in de Aula van de Vrije Universiteit ter aanvaarding van het ambt van hoogleraar moleculaire celbiologie in het bijzonder ontogenie (ontwikkelingsleer) van het immuunsysteem aan VU medisch centrum.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps, tel: (020) 444 3444, fax: (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum