16 nov 2007 />
Onderdeel: Alterra

Op 23 november vindt het Symposium "Cultural Variety in Europe, policy and practice" plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Het is een uitvloeisel van het project Cultplan, dat de rol cultuurverschillen bij Europese samenwerkingsprojecten heeft onderzocht. Roel During is projectleider: "Cultuurverschillen, die zich vaak uiten in ongeschreven regels, kunnen in Europa voor grote verrassingen zorgen bij samenwerkingsprojecten."

Onverwacht werd de slotconferentie van een groot internationaal onderzoekproject in Parijs op het laatste moment door de Fransen afgezegd. De reden was het ontbreken van de meeste schriftelijke bijdragen van hun partners op de conferentie, ondanks het feit dat gevraagd was deze vooraf in te leveren. De Duitse lead partner was hier erg boos over en kon niet begrijpen waarom de conferentie zo laat werd afgezegd. Maar als we naar de culturele achtergronden kijken, dan blijkt dat in hun cultuur het geen probleem is als sprekers hun verhaal niet van te voren toesturen, omdat de organisatie niet verantwoordelijk is voor de inhoud van de bijdragen van de sprekers. Voor de Fransen lag dat echter heel anders: het was een belangrijke conferentie en dus moesten er ook belangrijke politici aanwezig zijn.

De Franse cultuur schrijft in zo'n geval voor (zij het niet op papier) dat vooraf precies bekend moet zijn wie wat gaat zeggen. Franse politici houden niet van verrassingen met de kans op uitglijders, en dus vonden de Fransen dat de meeste partners de conferentie volstrekt niet serieus namen. Dit cultuurverschil werd niet herkend en leidde uiteindelijk tot veel onbegrip, harde woordenwisselingen en sterke stereotyperingen die de Europese zaak geen goed doen.

Bovenstaande is één van de honderden voorbeelden van culturele dynamiek die in de vorm van verhalen zijn verzameld in het Europese Cultplan-project. Het project heeft geleid tot verdiepende inzichten in de manifestatie van cultuur, de mate waarin cultuurverschillen herkend worden en de mechanismen die er mee gemoeid zijn. Er zijn aanbevelingen geformuleerd voor cultureel intelligent diversity management.

Cultplan organiseert op 23 november 2007 het Symposium "Cultural Variety in Europe, policy and practice" in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Op deze dag wordt kennis en ervaring uitgewisseld over de invloeden van cultuur tussen mensen uit de praktijk, wetenschappers en beleidsverantwoordelijken uit heel Europa. De uitdaging voor de dag is het vooruitblikken naar de zojuist begonnen nieuwe Europese periode van regionale samenwerkingsprojecten en het vaststellen hoe cultuurverschillen als inspiratie gezien en gebruikt kunnen worden om de doelen van de Lissabon agenda te realiseren. Meer informatie kunt u krijgen bij Alterra:

Roel During, 0317 474383
Rosalie van Dam, 0317 474704

Zie ook www.cultplan.org