Landelijke website voor Legionella bronopsporing

12/11/2007 10:37



Stichting Streeklaboratorium Haarlem



Het nieuwste middel in de bestrijding van Legionella is een landelijke website voor GGD-professionals. Alle 34 GGD-en van Nederland kunnen op de website in hun eigen werkgebied zeer gericht zoeken naar infectiehaarden van Legionella-longontsteking. Historische en actuele gegevens over patiënten, bemonsteringen, en koeltorens zijn zichtbaar gemaakt op een geografisch kaart. Op de kaart kan ingezoomd worden tot op straatniveau. Bovendien kunnen cirkels getrokken worden rondom clusters van patiënten. Om te zien wat voor gebouwen er in zo'n cirkel staan kan met een muisklik Google earth over de kaart gelegd worden. Google earth is in de zomer van 2006 zeer nuttig gebleken bij het opsporen van de bron van 30 patiënten met Legionella-longonsteking. Een koeltoren bleek toen de oorzaak van de epidemie.

De aanleiding tot het bouwen van de website is een toename van clusters van patiënten met Legionella-longontsteking waarbij onduidelijk is waar de bron zich bevindt. Daarbij wonen verschillende patiënten binnen een straal van een kilometer van elkaar, zonder aanwijsbare infectiehaard. Eén van de verklaringen is dat onontdekte koeltorens een oorzaak van clusters kunnen zijn.

Een groot voordeel van de website is dat tijdens landelijke epidemieën alle beschikbare gegevens in één oogopslag te beoordelen zijn. Op de website kunnen extra gegevens zichtbaar worden door met de cursor op een potentiële bron te gaan staan. Van die bron worden relevante gegevens getoond, zoals het DNA patroon van een Legionella-bacterie die er in het verleden is gekweekt. Tot dusver worden bij epidemieën niet-elektronische hulpmiddelen gebruikt, zoals vlaggetjes op een kaart. Met de website is het niet meer nodig om samen over zo'n kaart gebogen te staan. Een team van experts kan vanaf de eigen werkplek tijdens een telefoonconferentie de website bekijken. Nieuwe gegevens kunnen direct toegevoegd worden, zoals een koeltoren waarbij een Legionella-bacterie is aangetoond.

Sinds april van dit jaar behoren gemeenten toe te zien op het beheer van natte koeltorens. Echter, slechts weinig gemeenten weten op dit moment hoeveel koeltorens er op hun grondgebied zijn. Gebruikers van gebouwen weten regelmatig zelf niet dat ze een natte koeltoren hebben. Dit komt doordat de koeltorens vaak in een gevel worden weggewerkt en er slechts een rooster zichtbaar is.

Het initiatief tot de website is genomen door het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland in Haarlem. De website wordt gepresenteerd op 23 november tijdens het Vierde Nationale Legionella Symposium. Na afloop van het symposium krijgen GGD-en een wachtwoord waarmee ze hun eigen werkgebied kunnen ontsluiten. Het symposium staat in het teken van verspreiding van Legionella door koeltorens en vergelijkbare installaties. Aanmelden voor het symposium kan via de website van het Streeklaboratorium.





http://www.bel-legionella.nl