Time : 10:00:00
Date : 22 November 2007
Sender Name: IWT

Charter tussen Innovatiecentrum Limburg en de Interfacedienst Universiteit Hasselt en de geassocieerde Hogescholen

Ondertekening Charter tussen Innovatiecentrum Limburg en de Interfacedienst Universiteit Hasselt en de geassocieerde Hogescholen

Vandaag ondertekenden de Interfacedienst van de UHasselt en de geassocieerde Hogescholen, en anderzijds het Innovatiecentrum Limburg vzw een Charter. In dit Charter wordt de samenwerking tussen beide instellingen geformaliseerd. De voornaamste doelstelling van deze overeenkomst is de brug tussen onderzoek en industrie in Limburg verder uit te bouwen en te versterken.

Deze samenwerking past zowel in het Limburgse beleid om de innovatie te stimuleren via het Provinciebestuur, als in het Vlaamse beleid via IWT.


1. HET CHARTER INNOVATIECENTRUM LIMBURG - INTERFACEDIENST UHASSELT EN DE GEASSOCIEERDE HOGESCHOLEN

Met het ondertekenen van het Charter hebben het Innovatiecentrum Limburg en de Interfacedienst de uitdrukkelijke wil uitgesproken om samen de brug tussen onderzoek en industrie te versterken.

Onderzoek en innovatie

Onderzoek aan kennisinstellingen is een belangrijke bron van innovatie in Vlaanderen. De innovatieparadox blijft niettemin een knelpunt: excellente en internationaal toonaangevende academische onderzoeksresultaten leiden nog te weinig tot economische en maatschappelijke waarde. De cruciale interface tussen de onderzoeks- en bedrijfswereld moet verder worden versterkt. Marc Vandeput, gedeputeerde economie bij de provincie Limburg: "Het beleid rond innovatie hebben we in de provincie hoog op de agenda geplaatst. Zowel het Innovatiecentrum Limburg als de Interfacedienst UHasselt zijn twee operationele projecten uit het Limburgplan. De structurele samenwerking tussen beiden is een logisch gevolg en we hebben dan ook hoge verwachtingen t.a.v. de verdere groei van de
innovatieactiviteiten bij de bedrijven en bij de kennisinstellingen."

In dit kader zullen de Interfacedienst en het Innovatiecentrum Limburg vzw samenwerken en elkaar informeren. Hierbij heeft het Innovatiecentrum Limburg een sterke link naar de Limburgse bedrijfswereld, terwijl de Interfacedienst van de UHasselt de onderzoekswereld en de geassocieerde Hogescholen vertegenwoordigt. Dr Ann-Pascale Bijnens, directeur Interfacedienst: "Bedoeling is dat beiden als partners samenwerken en bedrijven helpen bij het uitwerken en begeleiden van innovatieprojecten. Deze innovatieprojecten kunnen ook kaderen in de oprichting van hoogtechnologische spin-off bedrijven waarin de UHasselt of de geassocieerde Hogescholen expertise hebben opgebouwd".

Het Innovatiecentrum Limburg wordt financieel gesteund door IWT en is ingebed bij VLAO. Paul Zeeuwts, directievoorzitter van IWT;" De Innovatiecentra spelen
een lokale front-office rol in de verschillende provincies. Zij helpen de bedrijven de weg te vinden naar IWT en naar de onderzoeks- en kennisinstellingen."

Brug tussen de academische en bedrijfswereld

De praktische uitwerking van het Charter werd geformaliseerd in een aantal actiepunten. Dit gaat van het organiseren van gezamenlijke infosessies, over wederzijdse ondersteuning van promotionele acties, tot actief overleg bij samenwerking met bedrijven. "Het Innovatiecentrum Limburg, de Universiteit en de Hogescholen kunnen samen extra toegevoegde waarde aanbrengen voor de Limburgse bedrijven: technologisch-wetenschappelijke kennis vanuit de onderzoekswereld gekoppeld aan een bedrijfsmatige projectaanpak van het Innovatiecentrum", aldus Bruno Krekels, directeur van het Innovatiecentrum Limburg vzw.
Inzake de spin-off activiteiten van de UHasselt en de geassocieerde Hogescholen, is de Interfacedienst het eerste aanspreekpunt. Deze zal onderzoekers met concrete ideeën voor een spin-off bedrijf ook steeds doorverwijzen naar het Innovatiecentrum Limburg dat o.m. de projectmatige en bedrijfseconomische kant van innovaties begeleidt. Stijn Bijnens, voorzitter Innovatiecentrum Limburg en recent benoemd als algemeen directeur van LRM: "We zoeken bedrijven en projecten die een grote toegevoegde waarde kunnen creëren op middellange en lange termijn."

Er zal regelmatig een overleg worden georganiseerd tussen het Innovatiecentrum Limburg en de Interfacedienst om de vooruitgang te bespreken van lopende projecten naast potentiële (gezamenlijke) nieuwe initiatieven. Verder zal er jaarlijks een evaluatie gehouden worden tussen beide partijen over de inhoud en de doelstellingen van het Charter.


2. DAG VAN HET ONDERZOEK

Een eerste gezamenlijk initiatief van de Interfacedienst en het Innovatiecentrum Limburg is de komende Dag van het Onderzoek op vrijdag 23 november 2007, een organisatie van de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (Universiteit Hasselt, Provinciale Hogeschool Limburg en XIOS Hogeschool Limburg). Tijdens dit event kunnen zowel bedrijven als organisaties uit de non-profit sector kennismaken met de uitgebreide waaier aan onderzoeksactiviteiten van de universiteit en hogescholen.

De Dag van het Onderzoek vindt plaats op en rond de agora van de Universiteit Hasselt. Onderzoeksgroepen stellen er thematisch hun expertise voor en bieden een overzicht van lopende samenwerkingsinitiatieven met partners uit de bedrijfswereld. De opportuniteiten en resultaten van een intense interactie tussen universiteit, hogeschool en industriële partners worden geïllustreerd aan de hand van enkele presentaties van concrete
samenwerkingprojecten. Daarnaast is er doorlopend ruimte voor netwerking, met als afsluiter een borrelhapje en drankje.

Zie ook http://www.auhl.be/dagvanhetonderzoek/2007/

Meer info:

§ Ann-Pascale Bijnens, Coördinator Interfacedienst UHasselt en geassocieerde Hogescholen, Tel.: 011 26 80 17
§ Bruno Krekels of Stef Knaepen, Innovatiecentrum Limburg, Tel.: 011 292 093 of 011 292 096

URL: http://www.iwt.be
http://www.innovatiecentra.be
http://www.auhl.be