GCO Petten wijst Europa duurzame weg
Rapport GCO Petten geeft aanbevelingen om Europese doelstellingen te behalen
PETTEN, 20071122 -- Op het gebied van duurzame energie ligt Europa achter op het politieke schema. Bedrijven moeten snel investeren in onderzoek en ontwikkeling om de energiedoelen te behalen die de EU in maart 2007 heeft gesteld. Dit blijkt uit de resultaten van twee onderzoeken die het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) uit Petten maandag presenteerde in Brussel. De onderzoeken dienen als ondersteuning van het European Strategic Energy Technology Plan (SET-plan). De Europese Commissie (EC) heeft donderdag een voorstel voor dit SET-plan geaccepteerd.
Het Instituut voor Energie (IE) van GCO uit Petten liet in Brussel aan de hand van twee rapporten zien dat investeren in innovatieve vormen van energievoorziening hard nodig is om de Europese doelstellingen te behalen. Uit de European Energy Technology Map en de Research Capacity Map blijkt dat de lidstaten van Europa afwijkende prioriteiten hebben op het gebied van onderzoek naar duurzame energie. Ook is er onvoldoende aandacht voor onderzoek en ontwikkeling. Maar liefst veertien alternatieve energietechnologieën noemt GCO in het rapport, van wind- en zonne-energie en schone fossiele brandstof tot nucleaire splijting en kernfusie. Experts van de veertien technologieën werden tijdens een speciale bijeenkomst voor de EC in Brussel in staat gesteld hun kennis over hun vakgebied uit te wisselen en toelichtingen te geven waar mogelijk. Het IE heeft vastgesteld wat de huidige stand van zaken van de technologieën is, wat de toekomstmogelijkheden zijn en hoe ze zijn te verbeteren.
In maart 2007 startte de EU met het Energy Action Plan. Het plan bevatte een ambitieuze set doelen voor 2020. Zo moesten de broeikasgassen met twintig procent worden gereduceerd ten opzichte van 1990. Met energiebesparende maatregelen zou het dagelijkse energieverbruik met twintig procent dalen en de duurzaam opgewekte energie met twintig procent omhoog. Ook werd afgesproken dat in 2020 minstens tien procent van de brandstof voor voertuigen biobrandstof zou zijn. In het kader van dit Energy Action Plan ontwikkelt de EU nu een Strategic Energy Plan om de innovatie van alternatieve energie te versnellen door Europese bedrijven bewust te maken van de gevaren van de klimaatverandering en het tekort aan brandstoffen. Tegelijkertijd moeten diezelfde bedrijven worden gestimuleerd om elkaar te beconcurreren op het gebied van duurzame energie.
De nieuwe European Energy Technology Map geeft een helder overzicht van de huidige status en de toekomstmogelijkheden van de energietechnologieën binnen de EU.
Opmerkelijk is dat overheidssubsidies voor onderzoek en ontwikkeling van energietechnologie in de lidstaten is afgenomen in de periode '95-'05. Driekwart van alle investeringen komt van drie landen. Ook de private investeringen volgen deze trend. Ook valt in het rapport te lezen dat Europa niet hoog scoort op het gebied van samenwerking. Al is er wel een gezamenlijke interesse in duurzame energie, efficiënt gebruik van energie en de toepassing van nucleaire energie. Maar doordat de prioriteiten van de verschillende landen zelden hetzelfde zijn is het bijzonder moeilijk om tot een synergie van energie-onderzoek te komen.
In 2008 zal de EU een serie van belangrijke Europese industriële initiatieven gaan uitvoeren. De EC zal een advies uitbrengen over de financiering van koolstofarme technologieën. Het IE in Petten zal als coördinator van het Mapping project de Energy Technology Map daarom regelmatig opnieuw bekijken en updaten.