Japanse ingenieur legt bijl aan wortel conventionele audiosystemen


Eerste presentatie in Nederland van het Timedomain audioconcept

AMSTERDAM, 20071112 -- Op donderdag 22 november a.s. presenteert Ir. Hiroyuki Yoshii het door hem ontwikkelde timedomain audio concept voor het eerst in Nederland. Dit vindt plaats van 14.30 - 17.30 uur in de Pleinfoyer van het Amsterdamse Concertgebouw tijdens een bijeenkomst voor media, wetenschappers, audiospecialisten en musici. Tijdens een vraaggesprek licht de heer Yoshii zijn vinding toe. Vervolgens geeft het Raphael Duo, bestaande uit Aukje Marinus (saxofoon) en Mijke Zonneveld (cello) een mini-concert, dat ter plaatse opgenomen en aansluitend met behulp van de Timedomain apparatuur weergegeven wordt.

Met toepassing van de zogenaamde time domain theorie is de Japanse ingenieur Hiroyuki Yoshii erin geslaagd een fundamenteel ander systeem te ontwikkelen op het gebied van geluidsweergave.

Timedomain audio is in essentie een systeem, waarbij het geluid weergegeven wordt zoals het zich volgens natuurkundige wetten in tijd en ruimte gedraagt, dus geheel en ongefilterd. Het resultaat is een opvallend heldere, gedetaileerde en ruimtelijke weergave.

Alle gangbare systemen tot nu toe zijn gebaseerd op de frequentie-theorie: het met behulp van filters splitsen van geluidsgolven in een laag, midden en hoog bereik. Mathematisch klopt dit systeem, maar acoustisch is het imperfect, vanwege het ontbreken van een tijdselement.Binnen de conventionele systemen hebben weliswaar belangrijke innovaties plaatsgevonden, maar niemand keerde terug naar de essentie van geluid en zijn fysieke kenmerken. Ir. Yoshii's onderzoek begint in feite bij Edison's fonograaf.

Ruim 40 jaar concentreerde Yoshii zich op de vraag hoe geluid 100% natuurgetrouw weer te geven met behulp van elektronische middelen. Zijn werk doet hij aanvankelijk in de laboratoria van het Japanse bedrijf Onkyo, waar zijn onderzoek in 1983 leidt tot de legendarische GS-1 luidspreker, de eerste die ooit op de time domain theorie is gebaseerd. Hij ontving er tweemaal in Tokyo en eenmaal in Parijs een Grand Prix voor. De economische recessie rond 1990 dwingt Onkyo echter de verder ontwikkeling van Timedomain apparatuur te staken.
Tot 1997 zet Ir. Yoshii zijn experimenten voort in de geluidslaboratoria van het onderzoeksinstituut Ascii en weet daarbij tal van patenten op zijn naam te zetten. In 1997 start hij een zelfstandig bedrijf onder de naam Timedomain Corporation en vestigt zich in Takayama Science Plaza te Nara, vanwaar het recentelijk naar Kyoto is verhuisd.

In 2000 introduceert Timedomain Corporationin Japan zijn eerste eigen geluidssysteem, de Yoshii9, bestaande uit een versterker en twee cylindrische speakers. Inmiddels zijn daar twee portable sets aan toegevoegd: de Timedomain Mini en Timedomain Light.
Nu Yoshii's vinding volop erkenning en waardering vindt bij Japanse universiteiten, media, musici en consumenten waagt het bedrijf de sprong naar Europa. Het werkt daarbij samen met het Nederlandse Timedomain Audio dat de introductie, import en distributie van TD producten in Europa verzorgt. Het management van het Nederlandse Timedomain Audio is in handen van mevr. Hiroe Okubo en dhr. Jos Poodt.