Ingezonden persbericht
JOVD zeer teleurgesteld in plannen Plasterk
Extra geld lerarensalarissen mag niet geplukt worden van de studenten
Den Haag, 22 november 2007 - De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is erg verbaasd en zeer teleurgesteld over de plannen van onderwijsminister Plasterk om het collegegeld voor studenten te verhogen. De jonge liberalen waren het eerder wel met Plasterk eens over de voorgenomen afschaffing van de basisbeurs, mits deze gekoppeld zou worden aan een afschaffing van het collegegeld.
Minister Plasterk wil de komende jaren het collegegeld voor studenten geleidelijk gaan verhogen. Deze nieuwe maatregel is volgens hem noodzakelijk om het tekort van E1 miljard dat benodigd is voor de verhoging van lerarensalarissen weg te werken. Plasterk moet dit bedrag voor het grootste deel uit zijn eigen begroting bekostigen. "Hoewel de JOVD erkent dat het lerarenprobleem snel moet worden opgelost, zijn er volgens ons genoeg andere manieren om aan het geld te komen dat nodig is voor de lerarensalarissen. Zo zou er gesneden kunnen worden in het overschot aan ambtenaren in het onderwijs, mag de bureaucratie wel eens worden aangepakt en zijn dure plannen als het verschaffen van gratis schoolboeken overbodig", aldus landelijk voorzitter Jeroen Diepemaat.
Eerder pleitte Plasterk voor het afschaffen van de basisbeurs, maar liet deze proefballon na veel kritiek al snel knappen. Diepemaat: "Dat minister Plasterk niet de moed heeft gehad dit idee verder uit te werken, vinden wij zeer teleurstellend. De JOVD is al tijden voorstander van de afschaffing van de basisbeurs, mits studenten tegen lage rente kunnen blijven lenen en de overheid de collegegelden voor het Middelbaar en Hoger Onderwijs op zich neemt. De Nederlandse kenniseconomie mag niet lijden onder de plannetjes van de onderwijsminister."
Helaas lijkt Plasterk nu over de rug van de studenten zijn benodigde miljard binnen te gaan slepen. Diepemaat: "Het is een schande dat studenten nu het slachtoffer worden van het feit dat dit kabinet de kenniseconomie blijkbaar niet zo belangrijk vindt. In onze ogen is dit beleid ondoordacht en onverstandig."
* * * *