Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Persbericht

WRR: Eigen geschiedenis bron van inzicht nieuwe ontwikkelingen Nederlandse adviesstelsel

Voor de verbetering van de kwaliteit van de publieke besluitvorming is een voortgezet streven naar een goed wetenschappelijk onderbouwd inzicht in de huidige en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen een belangrijke impuls. Evenals het versterken van de verbindingen tussen beleid en wetenschap in een vernieuwd stelsel van adviesorganen. Met deze conclusie over de betekenis van het werk van adviesraden en planbureaus voor het regeringsbeleid besluit het boek Op steenworp afstand dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ter gelegenheid van zijn 35-jarig bestaan donderdag 22 november heeft gepresenteerd. In het boek worden onafhankelijk denken en openbaar adviseren als dienst aan de democratie in een historisch en internationaal perspectief geplaatst. Tevens wordt ingegaan op het belang van onafhankelijke kennis voor het leren van de staat. De relatie tussen wetenschap en beleid wordt geschetst als het subtiele maar betrokken samenspel in een dans: op afstand en toch nabij.

Bij het boek worden in een aparte bijlage, getiteld Op de brug tussen wetenschap en politiek bekende personen geïnterviewd uit de politiek, wetenschap en beleid die de afgelopen 35 jaar betrokken zijn geweest of te maken hebben gehad met de adviezen van de WRR, waaronder Ruud Lubbers, Piet- Hein Donner, Ad Geelhoed en Gerrit Zalm. Met enige afstand van de actualiteit èn met een kritische blik geven zij een unieke inkijk in de manier waarop onafhankelijk advies doorwerkt in veranderingen van beleid. Enkele geïnterviewden tonen zich bezorgd over wat ze zien als het verlies van inhoudelijke kennis van ambtenaren.
De WRR is een prototype van de moderne adviesraden uit de jaren zeventig, gekenmerkt door drie functies: denken, onderzoeken en communiceren. Paul den Hoed, senior wetenschappelijk medewerker van de WRR beschrijft 100 jaar vaste colleges van advies over wetgeving en bestuur. Het landschap van adviesorganen is gedurende de hele twintigste eeuw sterk in beweging: adviesraden komen en gaan. Hun positie lijkt het meest te zijn beïnvloed door veranderingen in de politieke en bestuurlijke omgeving. Nederland is in Europa uniek door de grondwetsbepaling uit 1922 die medewerking van het parlement vereist bij de instelling van adviesraden. Hoe hebben tijdgenoten van de WRR in andere West-Europese landen zich de afgelopen 35 jaar ontwikkeld? Dat beschrijft wetenschappelijk medewerker Anne-Greet Keizer. Centraal staan organisaties die zich net als de WRR, bewegen tussen de wereld van beleid en politiek aan de ene kant en de wereld van de wetenschap aan de andere kant. Afhankelijk van de nationale context hebben deze organisaties zich de afgelopen 35 jaar verplaatst tussen deze polen. Sommige tijdgenoten hebben het niet overleefd, andere hebben zich moeten aanpassen en hervormen om te overleven. Maar waar de vormgeving afhangt van nationale context en ontwikkelingen in zowel de wereld van beleid als wetenschap, blijkt de behoefte aan de functie van het wetenschappelijk denken voor beleid in alle bestudeerde landen constant.

Het eerste exemplaar van Op steenworp afstand is aangeboden aan koningin Beatrix tijdens de WRR Lecture 2007 op donderdag 22 november a.s. Ook het thema van de WRR lecture 2007 De Denkende Staat? staat in het teken van de relatie tussen wetenschap en beleid. Door de sprekers Kees Schuyt, lid van de Raad van State en Bruno Latour, hoogleraar en directeur onderzoek aan Sciences Po is ingegaan op vragen als: Kan de staat denken? Hoe? Met wie? Op welk moment en waarom? Wat is hierbij de rol van denktanks en adviesorganen? En hoe gaat dat in andere landen?

Bestellen:

Op steenworp afstand / druk 1
Op steenworp afstand / druk 1
Hoed, P. van den & Keizer, A-G.


Over de WRR

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een onafhankelijk adviesorgaan op het grensvlak van wetenschap en beleid. De WRR geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Deze onderwerpen zijn sectoroverstijgend en hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de regering in de toekomst te maken kan krijgen. De WRR-adviezen krijgen hun weerslag in openbare rapporten, die zowel een probleemstellend als adviserend karakter kunnen hebben.

De raad heeft in de afgelopen 35 jaar met ca. 80 rapporten aan de regering advies uitgebracht, ondersteund door 160 Voorstudies en Verkenningen en rond 200 werkdocumenten en overige publicaties. Een thematisch overzicht van de publicaties en andere informatie over de WRR is te vinden op internet: www.wrr.nl.

Op Steenworp Afstand. Op de brug tussen wetenschap en politiek. WRR 35 jaar, Paul den Hoed en Anne-Greet Keizer (red.), is verkrijgbaar in de boekhandel en bij Amsterdam University Press vanaf 22 november 2007, ISBN 978 90 5356 445 5, prijs 39,50