Nederlandse Politiebond


BIJGESTELDE NPB-INZET nieuwe POLITIE-CAO

Tijdens de vijfde CAO-overlegronde op 20 november heeft de NPB de minister van BZK een bijgesteld eisenpakket voorgelegd, gebaseerd op de 'bewegingen' van beide partijen tijdens de onderhandelingen tot op dat moment. Welke voorstellen bevat die vernieuwde CAO-inzet van de NPB? Hieronder een overzicht.

Looptijd CAO
De nieuwe politie-CAO gaat in op 1 januari 2008 en eindigt op 31 december 2009.

Salarisontwikkeling
In de loop van die twee jaar stijgt het basissalaris met 7 procent. Dat gebeurt in vier fasen, te weten

* vanaf 1 januari 2008: een loonsverhoging van 2,7 procent met een minimum van 75;

* vanaf 1 april 2008: een loonsverhoging van 0,8 procent met een minimum van 25;

* vanaf 1 januari 2009: een loonsverhoging van 2,7 procent met een minimum van 75;

* vanaf 1 april 2009: een loonsverhoging van 0,8 procent met een minimum van 25.

Door deze afspraak gaan collega's met schaalbedragen tot 2.800 er procentueel het meest op vooruit. Voorbeeld: iemand met 2.000 bruto ziet zijn basissalaris in twee jaar tijd met circa tien procent stijgen.

Inflatiebeveiliging

- Als in april 2008 wordt voorzien dat het inflatiepercentage voor 2008 hoger uitvalt dan 2 procent, dan wordt het verschil vanaf 1 oktober 2008 in de salarissen gecompenseerd.

- Als in april 2009 wordt voorzien dat het inflatiepercentage voor 2009 hoger uitvalt dan 2 procent, dan wordt het verschil vanaf 1 oktober 2009 in de salarissen gecompenseerd.

Ter Horsttoelage
Vanaf 1 januari 2008 wordt de 'Ter Horsttoelage' ingevoerd. Die bedraagt 100 per maand en wordt toegekend aan elke politieambtenaar die drie jaar of langer op het maximum van een salarisschaal staat. De Ter Horsttoelage wordt vervolgens na elke drie jaar opnieuw verhoogd met 100, zolang de betrokken ambtenaar gedurende die tijd op het maximum van de betreffende schaal blijft staan.

Dit ritme wordt onderbroken voor degenen die vanaf 2010 te maken krijgen met de positieve effecten van wijzigingen in het loongebouw en/of de herijking van de functiewaardering, zoals de toekenning van een hogere schaal of verlenging van de eigen schaal. De onderbreking geldt gedurende de tijd dat iemand door een dergelijke ontwikkeling uitzicht houdt op periodieke inkomensgroei.

De structurele verhoging van het salaris door de Ter Horsttoelage is pensioengevend en werkt door naar reeds lopende wachtgelden en uitkeringen.

Tegemoetkoming ziektekosten
Vanaf 1 januari 2008 krijgt een politieambtenaar voor elk lid van zijn gezin van 18 jaar of ouder dat geen eigen inkomen heeft (vakantiewerk uitgesloten) een tegemoetkoming van 70,40 per maand. Deze tegemoetkoming is niet pensioengevend, maar wel van toepassing op geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikten en postactieven onder de 65.
De burgerservicenummers van gezinsleden dienen vooraf bekend te worden gemaakt om controle op inkomsten te vergemakkelijken.

Operationele toelage

* Vanaf 1 januari 2008 gelden ook de uren tussen 20.00 en 22.00 uur als inconveniënte uren.

* Vanaf 1 april 2008 wordt de vergoeding voor het draaien van avond/nachtdiensten op doordeweekse dagen en op zaterdag en zondag verhoogd naar 5,25 per uur. De vergoeding voor het draaien van nachtdiensten in het weekend wordt 7,50 per uur.


* Vanaf 1 januari 2009 gelden ook de uren tussen 18.00 en 20.00 uur als inconveniënte uren.

* Vanaf 1 april 2009 wordt de vergoeding voor het draaien van avond/nachtdiensten op doordeweekse dagen en op zaterdag en de zondag verhoogd naar 6,25 per uur. De vergoeding voor het draaien van nachtdiensten in het weekend wordt 9 per uur.


* Vanaf 1 januari 2008 wordt de consignatie- of piketvergoeding verhoogd naar 1,50 per uur.

* Vanaf 1 januari 2009 wordt de consignatie- of piketvergoeding verhoogd naar 2 per uur.

Deze verhogingen zijn pensioengevend maar werken niet door naar reeds lopende wachtgelden en uitkeringen.

Afbouwregeling operationele toelage
De NPB wil de huidige afbouwregeling aangevuld zien met een speciale regeling voor elke structurele of tijdelijke inzetverandering die de dienst aan medewerkers met een operationele functie oplegt (al dan niet op basis van sollicitatie): deelname in teams, overgang naar de recherche et cetera. De nieuwe regeling moet gaan gelden voor alle uitvoerende collega's ook voor degenen die er door een veranderde inzet binnen de politieorganisatie minder dan 3 procent in inkomen op achteruit gaan.

Het afbouwen van de operationele toelage gebeurt in hun geval in negen fasen van zes maanden. In de eerste fase krijgt men dan 90 procent van de gemiddeld ontvangen inconveniëntenvergoeding (inclusief de piketvergoeding) in de voorafgaande 60 maanden (indien van toepassing), de tijd als student niet meegerekend. In de tweede fase krijgt men dan nog 80 procent van dat bedrag et cetera.

Bij een overstap naar bijvoorbeeld een beleidsmatige of leidinggevende functie die geen directe relatie heeft met het operationele proces blijft de bestaande (minder gunstige) afbouwregeling van toepassing.

De gewijzigde afbouwregeling is pensioengevend, maar werkt niet door naar reeds lopende wachtgelden en uitkeringen.

Inkomensontwikkeling vanaf 2010
De bonden hebben de minister van BZK beleidsnotities aangeboden om te komen tot een duurzame herijking van het functiewaarderingssysteem en het loongebouw van de politiesector. Het is te voorzien dat een dergelijke operatie vanaf 2010 zal leiden tot een rechtvaardiger beloning van functies in de frontlinie en ook tot positieve effecten voor specialisten en leidinggevenden. Voorts kunnen de kwalitatieve slag die de politie thans maakt (fit- en gezondheid, kennis en vaardigheden) en de positie van de politie als werkgever op een krapper wordende arbeidsmarkt beter tot hun recht komen. De NPB wil met de minister afspreken op basis van de geschreven beleidsnotities ontwikkelingen in gang te zetten.

Vrijwillige beperking buitengewoon verlof
en/of verruiming van werken op zondag
Gedurende de looptijd van deze CAO krijgen politieambtenaren bij wijze van experiment de mogelijkheid af te zien van hun aanspraak op vijf dagen bijzonder verlof zoals bedoeld in artikel 37, lid 1 van het Barp en/of 13 van de 26 te plannen vrije zondagen per jaar. Die 13 dagen worden dan gepland, zo mogelijk gekoppeld aan een andere vrije dag, op de overige dagen van de week.


* Voor het afzien van vijf bijzondere verlofdagen wordt in de laatste maand van het jaar 180 uitbetaald.

* Voor het afzien van de 13 vrije zondagen wordt in de laatste maand van het jaar 600 uitbetaald.
Deze vergoedingen zijn niet pensioengevend.
Uiteraard gelden voor het werken op die oorspronkelijk te plannen vrije zondagen de overige rechtspositionele bepalingen.

Hieronder de bijzondere vrije dagen die (gedeeltelijk) kunnen worden ingeleverd.

* Bij huwelijk: twee in plaats van drie dienstdagen (-1)
* Bij huwelijk bloed- en aanverwanten 1e en 2e graad: nul i.p.v. één (-1)

* Bij overlijden bloed- en aanverwanten 2e graad: één i.p.v. twee (-1)
* Bij bevalling echtgenote: maximaal vier i.p.v. vijf dienstdagen (-1)
* Bij 25- of 40-jarig ambtsjubileum: nul i.p.v. één (-1)

Aan het einde van het tweede kalenderjaar van dit experiment start een evaluatie naar het gebruik van deze regeling.

Diversiteit
De CAO-partijen spreken af gezamenlijk maatregelen te nemen die de nagestreefde diversiteitsontwikkeling binnen de korpsen kunnen bevorderen.

Overig
De NPB-voorstellen over de verlofomvang, de ontslagbepalingen, het dienstrooster, het adoptieverlof, de arbeidsmodaliteiten, slaapdiensten en het advies van de bedrijfsarts blijven onveranderd van kracht.

Gepubliceerd op 22 november 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.