Radboud Universiteit Nijmegen


24e Symposium Gezinsonderzoek over Jeugd- en gezinsbeleid

Centra voor jeugd en gezin: meer bureaucratie of betere hulpverlening?

`Pedagogen kraken het opvoedingsbeleid van minister Rouvoet', kopte een van de kranten afgelopen maand. Minister Rouvoet komt donderdag 22 november naar Nijmegen om op het Symposium Gezinsonderzoek te vertellen hoe hij de Centra voor Jeugd en Gezinsonderzoek gaat vorm geven: geen vrijblijvendheid, maar betrokkenheid, luidt de titel van zijn betoog. Jo Hermanns, hoogleraar Opvoedkunde van de Universiteit van Amsterdam zal zijn visie geven op de plannen. De vraag is hoe de nieuwe centra zich gaan verhouden tot de taak van de Jeugdzorg.

De twee spreken op het Symposium Gezinsonderzoek donderdag 22 en vrijdag 23 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Andere sprekers zijn onder meer René Diekstra (Haagsche Hogeschool), Pim Kuijpers (VU Amsterdam), Rutger Engels (Radboud Universiteit Nijmegen), Maja Dekovic (Universiteit Utrecht), René Breuk (De Bascule) en Corine de Ruiter (Universiteit Maastricht).

Heldere afspraken
Organisator en hoogleraar Gezinspedagogiek aan de Radboud Universiteit prof. dr. Jan Gerris ziet kansen voor de nieuwe centra, mits de operationele lijnen helder en duidelijk zijn. 'Het gevaar van de zoveelste loot aan de bureaucratie is niet denkbeeldig, terwijl het veld juist behoefte heeft aan het doorbreken van de verkokering. Er zullen heldere afspraken moeten komen met het bureau Jeugdzorg, dat tot op heden een coördinerende rol heeft' aldus Gerris. En om hun taken op het gebied van vroegtijdige signalering waar te maken moeten ze gekoppeld worden aan de consulatiebureaus, een deskundige bezetting hebben en werken met gevalideerde meetinstrumenten.

Gerris organiseert voor het vierentwintigste jaar op rij een tweedaags symposium over actuele opvoedingsthematiek. Hij heeft met `zijn' symposium een landelijke reputatie opgebouwd: het brengt wetenschappers en professionals uit beleid en praktijk bij elkaar. Het toont best practices van benaderingen in de jeugd- en gezinshulpverlening en het biedt onderzoekers de gelegenheid die te onderzoeken en op grond daarvan uitspraken en aanbevelingen te doen.

Depressies, psychiatrische problematiek en probleemdrinken Het tweedaags symposium toont best practices van benaderingen in de jeugd- en gezinshulpverlening. Het Jeugd- en gezinsbeleid is het thema van donderdagochtend. Naast de eerder genoemden zal prof. René Diekstra deze ochtend spreken over wat steden kunnen betekenen voor de kwaliteit van de kinder- en jeugdjaren.

's Middags wordt gesproken over verschillende soorten van probleemgedrag binnen het gezin en mogelijke interventies: internetinterventies bij depressies, problemen van kinderen met psychiatrische ouders, probleemdrinkende ouders en het drinkgedrag van hun kinderen.

Gezins- en vriendschapsrelaties en behandelingsaanpakken Vrijdagochtend staat in het teken van de gezins- en vriendschapsrelaties. Wetenschappers presenteren lopend onderzoek naar intieme relaties van adolescenten, naar moeder-dochterrelaties in de vroege adolescentie en naar relaties tussen ouders en hun agressieve kinderen.

's Middags gaat het om methoden voor behandeling van opvoedings- en gezinsproblemen: multisystemische therapie en functionele gezinstherapie voor jeugdigen van verschillende etnische achtergronden. Prof. Corine de Ruiter zal een indruk geven van recent onderzoek naar de effectiviteit binnen de Nederlandse Gezinszorg.

Opvoeden en narcisme - boek
We worden steeds narcistischer zo blijkt uit internationaal onderzoek. Anders dan de meesten van zijn vakgenoten die deze trend verafschuwen en vrezen voor egocentrisme en verruwing, meent Jan Derksen dat dit past bij de veranderingen in onze manier van opvoeden en bij onze economie en cultuur. Derksen is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit. Een exemplaar van zijn boek Zijn we wel narcistisch genoeg? biedt hij op 22 november aan aan minister Rouvoet.

Symposium Gezinsonderzoek, donderdag 22 en vrijdag 23 november, Radboud Universiteit Nijmegen, Aula, Comeniuslaan 2.