22 nov 2007
/> Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: N
De overheid investeert de komende jaren flink in de opwekking van
minder milieubelastende energie. Een oppepper voor de productie van
biogas uit mest en gewasresten, lijkt het. Maar deze energieproductie
is niet per definitie gunstig voor het klimaat, stelt Alterra van
Wageningen UR.
Co-vergisting is de gecombineerde vergisting van mest en een grondstof
als maïs, bermgras of gewasresten. Het biogas dat hierbij vrijkomt
wordt door verbranding omgezet in elektriciteit. Omdat co-vergisting
minder CO2-uitstoot oplevert, trekt het kabinet ruim 450 miljoen euro
uit om ondernemers te stimuleren meer bio-energie op te wekken.
De focus van subsidieregelingen op alleen energieproductie is echter
niet gunstig voor de gewenste afname van broeikasgassen in de
atmosfeer, blijkt uit studie van Alterra. Onderzoekers vergeleken de
energieproductie en de uitstoot van broeikasgassen bij verschillende
verhoudingen van de grondstoffen mest en maïs.
Het gebruik van honderd procent maïs levert de meeste energie op.
Iedere toevoeging van mest vermindert de energieproductie. Maar
tegenover een maximale hoeveelheid energie staat dat er meer methaan
weglekt en lachgas vrijkomt dan wanneer ook mest wordt vergist.
Daardoor is covergisting niet per definitie klimaatneutraal, volgens
onderzoeker Peter Kuikman. âEen maximale energieproductie met
vergisting van maïs betekent dat de winst van minder CO2-uitstoot
deels verloren gaat aan emissie van andere broeikasgassen.â Met alleen
mest als grondstof wordt zelfs de minste hoeveelheid broeikasgassen
uitgestoten.
Door de aandacht van de overheid voor een maximale productie van
duurzame energie is vergisting van mest echter minder aantrekkelijk
voor boeren, zegt Kuikman. Voor het klimaat zou het volgens de
onderzoekers beter zijn als de overheid breder zou kijken dan alleen
naar de hoeveelheid geproduceerde energie. In subsidieregelingen zou
ook het verdere gebruik van restproducten zoals warmte en de vermeden
uitstoot van broeikasgassen betrokken moeten worden.Â
Â
---
Laurien Holtjer
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.Â