Gemeente Duiven


Persbericht: Vereniging Nederlandse Riviergemeenten, geen economisch belang afwegen tegen menselijke slachtoffers

---

De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Riviergemeenten(VNR), Henk Zomerdijk, burgemeester van Duiven, wijst een nieuwe veiligheidsnorm voor de rivierdijken, waarin economische belangen worden afgewogen tegen aantallen menselijke slachtoffers scherp af. Hij doet dit tijdens de jaarvergadering van de VNR op vrijdag 23 november a.s. in Roermond.

De huidige norm, de zogenaamde overschrijdenskans, die al sinds de jaren vijftig uit de vorige eeuw stamt, staat ter discussie. Deze norm gaat over de kans, dat het water hoger komt dan de hoogte, waarop de dijk is ontworpen. Van de bovenrivieren, rondom Arnhem/Nijmegen tot aan de kust lopen de kansen op dijk-/duindoorbraken op van eens in de 1250 jaar tot eens in de 10.000 jaar. Binnen een dijkring hebben alle dijkvakken nu dezelfde overschrijdenskans, oftewel alle inwoners binnen een dijkring hebben nu hetzelfde basisveiligheidsniveau. In het huidige systeem wordt geen rekening gehouden met de kans op het bezwijken van een dijk, ook bij lagere waterstanden. Als men daar wel rekening mee wil houden, spreekt men niet meer van een overschrijdingskans, maar van een overstromingskans. Nog een stap verder is, als je deze overstromingskans direct koppelt aan het gebruik van de grond achter de dijk. Economische belangen kunnen dan bepalend worden. Men spreekt dan van overstromingsrisico's.Bovendien kunnen met dit systeem verschillen in veiligheidsniveau binnen dezelfde dijkring ontstaan.

VNR-voorzitter Zomerdijk vindt dat mensen binnen een dijkring recht moeten houden op hetzelfde basisveiligheidsniveau en het risico om slachtoffer te worden van een overstroming los moet worden gezien van de schade aan economie en milieu. Hij kiest dan ook voor een veiligheidsnorm, die uitgaat van de overstromingskans. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat maakt haar keus volgend jaar in de nota Waterveiligheid.

naar boven

De VNR-voorzitter heeft verder tijdens de jaarvergadering bepleit om in het licht van het hoogwaterbeschermingsbeleid opnieuw te kijken naar de wet op de veiligheidsniveau, die binnenkort ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. Hij meent, dat de rampenbestrijding bij overstromingen niet per veiligheidsregio, maar per dijkring moet worden georganiseerd. Een les uit de hoogwaterperiode van 1995 is volgens Zomerdijk, dat men de coördinerende rol van de commissaris der koningin niet kan missen. Coördinerende burgemeesters met behoud van de wettelijke rollen van elke burgemeester en de cdk's functioneerden toen goed, superburgemeesters, die in de nieuwe wet het bevoegd gezag krijgen bij gemeenteoverschrijdende rampen, kunnen, vreest Zomerdijk, bij een goed gecoördineerde rampenbestrijding als in 1995 alleen maar als enorme stoorzenders gaan werken.

De VNR-voorzitter verwacht deze eeuw nog geen super hoogwatergolf van 20.000 m3 per seconde via de Rijn uit Duitsland. Net als de Maas is de Rijn en haar takken intussen volgens de kabinetsnota 'Maak ruimte voor het klimaat' die deze maand verscheen, een regenrivier geworden. Ook al worden de winters volgens diezelfde nota natter, de sneeuw smelt in de hogere gedeelten van het stroomgebied van de Rijn meer gedoseerd dan vroeger. Extreme hoogwaters hoeft men daardoor deze eeuw volgens Zomerdijk niet te verwachten. De Niederrheinstudie uit 2004 en de klimaatscenario's van het KNMI uit 2006 geven duidelijk aan, dat als men wil denken in super doemscenario's met 20.000 m3 per seconde bij Lobith, die eerder over twee eeuwen dan over een eeuw aan de orde zijn. Ons land zal volgens Zomerdijk eerder te maken krijgen met een stremming van de afvoer naar zee door zeespiegelstijging dan met een grote rivieraanvoer van bovenstrooms. Dus de komende 50 tot 100 jaar zal ons land vooral hoogwaterproblemen kennen in het benedenrivierengebied en niet in de bovenrivieren. Zomerdijk gaat er dan wel van uit, dat tegen die tijd het bovenrivierengebied rondom Arnhem/Nijmegen de 18.00 m3 per seconde bij Lobith aan kan.

naar boven