European Union



Brussel, 22 november 2007

Tweede forum voor civiele bescherming in Brussel

Op 22 november opent EU-milieucommissaris Stavros Dimas het tweede Forum voor civiele bescherming in Brussel. Dit tweedaags evenement brengt 600 deelnemers uit de civielebeschermingssector bijeen voor een uitwisseling van informatie en ervaringen en fungeert als discussieplatform voor kwesties in verband met natuurrampen en door mensen veroorzaakte rampen. Het initiatief is onderdeel van de bijdrage van de Commissie aan een versterkte Europese samenwerking op het gebied van civiele bescherming. Hoogtepunten van het programma zijn plenaire sessies en workshops over nieuwe bedreigingen en risico's als het gevolg van klimaatverandering.

"Zoals we bij de bosbranden in Griekenland deze zomer gezien hebben, kunnen dankzij civiele bescherming levens worden gered", zei commissaris Dimas aan de vooravond van de conferentie. "Dit jaar is er belangrijke vooruitgang geboekt met de Europese wetgeving op het gebied van civiele bescherming en daardoor is Europa veiliger geworden. Ik ben ervan overtuigd dat de EU met aanvullende capaciteit op Gemeenschapsniveau nog beter op rampen kan reageren en ik hoop dat dit forum kan bijdragen aan de discussie over de verdere ontwikkeling van deze capaciteit."

Het tweede forum voor civiele bescherming wordt de grootste bijeenkomst ooit van deskundigen uit de civielebeschermingssector. Het brengt meer dan 600 personen samen van civielebeschermingsinstanties, het bedrijfsleven, NGO's en universiteiten, en moet een platform bieden om te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Het programma omvat drie algemene plenaire sessies en drie reeksen paneldiscussies. De eerste reeks "samen werken" gaat over politieke en praktische kwesties, met inbegrip van grensoverschrijdende samenwerking en nieuwe bedreigingen, en biedt ruimte voor discussie over verdere samenwerking. De tweede reeks "samen plannen" heeft betrekking op noodplanning en de rol van vrijwilligers, en de derde "de ruimere context" behandelt kwesties als klimaatverandering en verantwoordelijkheid van de media.

Naast een veertigtal exposities in de gebouwen zal op het voorplein van het Berlaymontgebouw operationele apparatuur te zien zijn zoals decontaminatie-eenheden, een commandopost, geavanceerde medische posten en een speciale eenheid voor waterredding.

Het forum heeft tot doel meer zichtbaarheid te geven aan het werk van de civielebeschermingsinstanties, de rol van de Europese Commissie te accentueren en het publiek voor de communautaire dimensie te sensibiliseren. De Commissie zorgt voor de ondersteuning en aanvulling van rampenpreventie op nationaal, regionaal en lokaal niveau alsmede voor het beheer van een waarnemings- en informatiecentrum dat een coördinerende rol vervult in de reactiefase van het communautair mechanisme voor civiele bescherming.

De wettelijke basis voor Europese acties inzake civiele bescherming is onlangs uitgebreid met de goedkeuring door de Raad van het financieringsinstrument voor civiele bescherming in maart 2007 en de goedkeuring door de Raad van een herschikking van de wetgeving tot vaststelling van een communautair mechanisme voor civiele bescherming in november 2007. Dit nieuw wettelijk kader verbetert de Europese samenwerking op het gebied van civiele bescherming aanzienlijk omdat het mogelijkheden biedt voor de financiering van het transport voor de hulpverlening, de instelling van speciale eenheden (de zogenaamde "modules") en de ontwikkeling van systemen voor vroegtijdige waarschuwing en samenwerking met derde landen.

Op het forum zullen de meeste EU-lidstaten vertegenwoordigd zijn. Verder worden er deelnemers verwacht uit een groot aantal derde landen zoals Australië, India en Taiwan. Het eerste forum is 2002 gehouden.

Voor verdere achtergrondinformatie, zie:

http://ec.europa.eu/environment/civil/forum2007/index.htm