Woonbond
Persbericht Woonbond
Woonbond wil harde garanties voor de wijkaanpak
De financiering van de wijkaanpak staat op losse schroeven. Het Investeringsfonds dat door Aedes zou worden opgericht om de noodzakelijke investeringen van de corporaties in de 40 wijken te garanderen, werkt niet. Het fonds voldoet ook niet aan de afspraken van het Onderhandelaarsakkoord Aedes - Rijk. Volgens dit akkoord zou er in tien jaar tijd 750 miljoen euro van de gezamenlijke woningcorporaties naar de 40 wijken van Vogelaar gaan. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) concludeert echter dat het Investeringsfonds voor de wijkaanpak maximaal een magere 110 miljoen oplevert. Dat is een flinke streep door de rekening van minister Vogelaar van WWI. Zij eist nu terecht dat Aedes met een nieuw voorstel komt, waardoor het Onderhandelaarakkoord onder druk komt te staan. Morgen spreekt het ledencongres van Aedes zich uit over een alternatief plan. Dan zal blijken of het akkoord ondanks deze problemen overeind blijft. Als het sneuvelt valt de bodem onder de financiering van de 40-wijkenaanpak uit en loopt de uitvoering op zijn minst vertraging op. De Woonbond zou dat zeer betreuren.
De Woonbond is niet verbaasd dat het Investeringsfonds een lege huls blijkt. In een brief aan de Kamer constateerde de Woonbond eind september al dat ernstig aan de werkzaamheid van het Investeringsfonds moet worden getwijfeld. Dit vanwege de uiterst ingewikkelde en niet werkbare constructie ervan. Ook was de Woonbond van mening dat de gezamenlijke corporaties door deze constructie een veel te magere bijdrage leveren aan de extra investeringen van hun collega's in de 40 wijken; in elk geval bij lange na geen 750 miljoen. Deze vraagtekens en bezwaren van de Woonbond worden nu bevestigd door onafhankelijk onderzoek van het CFV.
Desondanks hoopt de Woonbond dat de financiering van de wijkaanpak nu wel snel rondkomt en dat het ledencongres van Aedes daar morgen een helder besluit over neemt. De Woonbond vindt dat absoluut gegarandeerd moet worden dat de 40-wijkencorporaties de komende 10 jaar 2,5 miljard extra in de wijkaanpak gaan steken en dat hun collega's buiten de 40 wijken daar 750 miljoen aan bijdragen. Met name dit laatste is van belang, omdat de rekening anders veel te eenzijdig op het bordje komt van de huurders van de corporaties die toevallig in de 40 wijken actief zijn. Daarnaast moet er ook voor noodzakelijke investeringen buiten de 40 wijken een niet-vrijblijvend stelsel van matching komen, waarbij 'rijke' corporaties hun 'arme' collega's in staat stellen de noodzakelijke investeringen te doen. Want ook buiten de 40 wijken ligt er nog een enorme investeringsopgave voor de corporaties. De Woonbond is allerminst gerust op een goede afloop, omdat de voorstellen waar het Aedes-congres zich over moet buigen, nog veel aan duidelijkheid te wensen overlaten.
De wijkaanpak moet door. Daarom moet er snel duidelijkheid komen over de financiering ervan. De leden van Aedes hebben vrijdag de laatste kans om te tonen dat zij serieus in de wijkaanpak willen investeren. Komt er geen duidelijk besluit, dan heeft Aedes volgens de Woonbond zijn kansen om het 'vrijwillig' te regelen verspeeld. De minister moet dan doorpakken, om te voorkomen dat de wijkaanpak vertraging oploopt. De Woonbond zal er dan bij haar op aandringen om de financiering van de wijkaanpak veilig te stellen door een heffing naar draagkracht bij 'rijke' corporaties. Dit is de beste en meest voor de hand liggende manier om de financiering van de wijkaanpak op korte termijn te regelen. Niet alleen de Woonbond, maar ook het CFV heeft de minister herhaaldelijk op deze mogelijkheid gewezen. Het kan ook snel, omdat deze mogelijkheid al bestaat en er dus geen nieuwe wetgeving voor in het leven hoeft te worden geroepen. Daarvoor ontbreekt de tijd.
V07.1786.PR
Amsterdam, 22 november 2007
Woonbond