KPMG


Weg naar succes in India voor Nederlandse bedrijven niet eenvoudig

22 november 2007

Deze week vertrekt een handelsmissie onder leiding van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken naar India.

Doel is het verder aanhalen en versterken van de economische banden tussen de twee landen. India is een populaire bestemming voor investeringen en Nederland is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in India. Over de periode augustus 1991 tot juli 2007 staat Nederland vierde op de lijst van buitenlandse investeerders. Sinds de Indiase regering haar socialistische economische visie heeft laten vallen en gekozen heeft voor een open benadering ten aanzien van buitenlandse investeerders, heeft de economie een overweldigende groei doorgemaakt, constateert Marc Kuijlaars van KPMG Meijburg & Co Belastingadviseurs. Kuijlaars: De infrastructuur staat hoog op de agenda en wordt niet alleen als een belemmering, maar ook als een grote kans gezien. Volgens schattingen van de overheid zou India 500 miljard dollar moeten investeren in infrastructuur als wegen, spoorwegen, havens en het energienetwerk. Dit biedt grote mogelijkheden en kansen voor buitenlandse investeerders. Maar niet alleen buitenlandse bedrijven investeren in India, ook Indiase bedrijven verleggen wereldwijd hun horizon.

Net als de Indiase overheid is de Nederlandse overheid proactief in het stimuleren van investeringen in Nederland en is zij gevoelig voor de behoeften van de buitenlandse investeerders. Kuijlaars: De Nederlandse regering heeft grote veranderingen aangebracht in de belastingwetgeving, zoals een aanzienlijke verlaging van de vennootschapsbelasting, vereenvoudiging van de voorwaarden voor de deelnemingsvrijstelling en invoering van een octrooibox ter stimulering van research & development en het aantrekken van innovatieve bedrijven. Het gunstige belastingverdrag tussen India en Nederland biedt veel fiscaal vriendelijke mogelijkheden ten aanzien van investeringen tussen de twee landen. Het Indiaas-Nederlandse belastingverdrag kent zogenaamde meest begunstigde clausules. Dit houdt in dat voor een aantal vastgestelde vormen van inkomen, zoals dividenden, rente en royaltys, Nederlandse investeerders in vergelijking met investeerders uit andere landen niet worden benadeeld. Daarnaast heft de Nederlandse overheid onder bepaalde voorwaarden geen belasting op inkomsten en winsten van specifieke deelnemingen. Aangezien er in Nederland geen bronbelasting geheven wordt op rente- en royaltybetalingen, kunnen deze aan India betaald worden zonder dat daar bronbelasting over afgedragen hoeft te worden.

Ondernemers die in India zaken willen doen, zullen volgens Kuijlaars echter ervaren dat de weg naar succes vaak nog niet gemakkelijk is. Kuijlaars: India is een land met vele facetten. Het is de grootste democratie van de wereld met 28 staten, 7 territoria en meer dan 18 talen. Elke staat heeft zijn eigen culturele, geografische en demografische eigenschappen. De Indiase wetgeving is niet eenvoudig en de arbeidsrichtlijnen in India zijn restrictief. De bureaucratisering kan bovendien enigszins demotiverend werken. Zaken doen in India vereist dan ook een specifieke strategie, de juiste partnerkeuze, het ontwikkelen van op India gerichte producten, begrip van de cultuur en een lange termijn doelstelling. Korte termijn succes is in India niet te behalen. Hoewel India vooral de afgelopen jaren een impact op de wereldeconomie heeft gemaakt, beschikt het land nog over een enorm potentieel waar investeerders en ondernemers dankbaar gebruik van kunnen maken. Door de voortdurende inspanningen van de Indiase overheid om de economie te liberaliseren en meer investeringen aan te trekken, biedt de toekomst veelbelovende kansen voor Nederlandse investeerders.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2007 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.