Gemeente Utrecht

Vastgoedmonitor Utrecht laat stabielere markt zien

Dat de regionale economie aantrekt is duidelijk merkbaar aan de vastgoedmarkt. Uit de Vastgoedmonitor 2007 van de gemeente Utrecht blijkt dat het herstel van de vastgoedmarkt zich in 2006 verder heeft doorgezet. De markt is stabieler geworden. De gemeente Utrecht publiceert ieder jaar de Vastgoedmonitor. Deze geeft inzicht in relevante ontwikkelingen in de lokale en landelijke vastgoedmarkt op het gebied van kantoren, bedrijfsruimte, winkelruimte en bedrijfsverzamelgebouwen. Morgenmiddag presenteert wethouder Marka Spit van Economische en Sociale Zaken de belangrijkste conclusies van de Vastgoedmonitor 2007 op de jaarlijkse Vastgoedrelatiebijeenkomst van de gemeente Utrecht.

Kantorenmarkt
De kantorenleegstand is in 2006 sterk gedaald van 9,5% naar 7,2%. Dit is onder het landelijk gemiddelde van 12,6%. Ook op Lage Weide is de langdurige leegstand van kantoorruimte gedaald van 12,4% naar 9,8%. De kantorenmarkt blijft echter ruim. Het aanbod blijft op een hoog niveau. De opname in 2006 lag met 76.000 m2 op een gemiddeld niveau. Er is nog steeds sprake van tweedeling op de markt: de vraag richt zich vooral op nieuwere, kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte, terwijl het aanbod grotendeels bestaat uit verouderde panden. Inmiddels worden de eerste verouderde panden herontwikkeld. Op de meest populaire locaties zijn de huurprijzen het afgelopen jaar gestegen.

Winkelmarkt
De belangrijkste Utrechtse winkelcentra doen het onverminderd goed. De huurprijzen zijn als gevolg hiervan verder gestegen. De druk op Utrecht Centrum is groot. De geplande uitbreiding in het Stationsgebied voorziet zeker in een behoefte, vooral voor grote ketens die zich in grote panden willen vestigen. Van de wijkwinkelcentra is vooral Overvecht populair, onder andere door de ruime gratis parkeergelegenheid. Er is voor ruim 250.000 m2 winkelplannen. Naast het Stationsgebied gaat het onder meer om Leidsche Rijn Centrum, uitbreiding van de Woonboulevard en een deel van het nog te bouwen The Wall (het lange, rode gebouw langs de A2).

Bedrijfsruimte
In Utrecht wordt naast de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen veel aandacht besteedt aan het herstructureren van bestaande bedrijventerreinen, zoals Lage Weide. De bedrijfsruimtemarkt is kwantitatief in evenwicht. De opname was in 2006 de hoogste die Utrecht ooit heeft gehad en bedroeg 97.000 m2. Positief hiervan is dat het incourante aanbod op Lage Weide het afgelopen jaar flink is gedaald. Net als op de kantorenmarkt is op de bedrijfsruimtemarkt meer vraag dan aanbod voor kwalitatief hoogwaardige bedrijfsruimte. De huurprijzen voor eersteklas bedrijfsruimte zijn gestegen. Er is in 2006 in Utrecht 8,4 ha bedrijventerrein uitgegeven. Dit is iets minder dan gemiddeld. De komende twee jaar is er een tekort aan modern gemengd bedrijventerrein. Haarrijn en Strijkviertel worden pas na 2010 uitgegeven.

Bedrijfsverzamelgebouwen
De vraag naar kleine units is veel groter dan het aanbod. De leegstand in de bedrijfsverzamelgebouwen is gedaald naar 1%. De krappe marktsituatie is het gevolg van het grote aantal starters, de beperkte doorstroming en het grote financiële risico voor het (particulier) realiseren van een bedrijfsverzamelcomplex.

Verkrijgbaarheid vastgoedmonitor
De Vastgoedmonitor wordt eind december verstuurd naar vastgoedrelaties van de gemeente Utrecht. Belangstellenden kunnen het rapport vanaf morgenmiddag downloaden via www.onderzoek.utrecht.nl

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, telefoon: 030- 286 11 32.