Gemeente Boxtel

Hulp ideeënmakers platteland/dorp

Hulp voor ideeënmakers platteland of dorp

Iedereen is gebaat bij een mooi buitengebied, met natuur, met leefbare dorpen, waar het veilig is en waar grondeigenaren een inkomen vinden. Om het buitengebied `vitaal' te houden, kan iedereen een beroep doen op de zogenoemde regeling Reconstructie De Meierij van de provincie en de gemeenten in dat gebied.

De Reconstructie De Meierij legt zich erop toe dat de plannen die op het platteland en in dorpen leven ook daadwerkelijk van de grond komen. Naast allerlei plannen voor de landbouw, natuurinstanties en waterschap gaat het om plannen van burgers en ondernemers. Termen zijn dan: welzijn, cultuur, recreatie, nieuw ondernemerschap of vrijwilligerswerk.

Meestal komen plannenmakers er zelf wel uit. Maar in sommige gevallen kost dit meer moeite en soms lukt het gewoonweg niet. Dit kan komen omdat er niet voldoende kennis in huis is om plannen tot een goed einde te brengen. Misschien doordat de juiste wegen niet bekend zijn, de vergunningen niet lukken, of omdat voldoende financiële middelen ontbreken. Het gaat vaak om goede plannen die een kans dienen te krijgen. Met een zogenoemde `leergang' wil de Reconstructie u graag (kosteloos) helpen.

De leergang is bedoeld voor potentiële projecttrekkers op het platteland. Dit kunnen ondernemers, maatschappelijke instellingen, vrijwilligersorganisaties of particulieren zijn. Het hoofddoel is het begeleiden van een idee naar een concreet plan of projectvoorstel. Daarnaast beoogt de leergang combinaties te maken van ideeën en meer mensen te betrekken bij het platteland.

De leergang
---

Op dinsdagavond 18 december 2007 start de leergang. In 5 dagdelen wordt u meegenomen van idee naar projectvoorstel. Tussendoor werkt u aan uw project. U heeft dus al een concreet idee waar u een project van wilt maken. Aan bod komen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen: de structuur van een succesvol project, de noodzaak van partners, de opzet van de financiering, de mogelijkheden voor beleid en subsidies en de vereisten voor een presentatie. Helmer Wieringa, de streekmanager, is de vaste begeleider van deze leergang. De kosten voor de leergang blijven beperkt tot de genuttigde consumpties en de kosten van de eventueel gemaakte kopieën.

Iets voor u ?!
---

Tafeltje dekje-systeem voor het platteland? Nieuwe vormen van kinderoppas? Nieuwe samenwerking van het dorp met de boeren? Actie regenton? Samenwerken rond vervoer? Maatschappelijk verantwoord ondernemen? Theetuin? Alle ideeën zijn welkom.

Aanmelden
---

Voor deze leergang kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar de streekmanager Helmer Wieringa, hwieringa@landco.nl. Zet in het mailtje uw naam, emailadres, telefoonnummer en de eventuele vragen.

Op basis van de aanmeldingen wordt voor het houden van de leergang gekeken naar een locatie centraal in de Meierij. Voor algemene informatie kunt u kijken op de website www.duurzamemeierij.nl. Binnen het reconstructiegebied gaat het om de volgende gemeenten: Tilburg, Sint-Oedenrode, Heusden, Vught, Son en Breugel, Best, Haaren, Oisterwijk, Boxtel, Loon op Zand en Dongen.

Begin van de pagina