Gemeente Son en Breugel


Staatsbosbeheer kapt bomen in Sonse Bossen

Op donderdag 22 november 2007 start Staatsbosbeheer met het kappen van bomen in de bossen die grenzen aan de noordzijde van Oud Meer. Dit kappen is hard nodig omdat de heide rondom Oud Meer vol groeien met jonge boompjes, afkomstig van dat bos.

---

Niets zonder vooroverleg
In januari 2004 toen Staatsbosbeheer het beheer over de Sonse Bossen van de gemeente Son en Breugel kreeg, was de eerste maatregel het oprichten van een Gebruikersgroep Son en Breugel. Hierin zitten mensen, vooral burgers van Son en Breugel, die belang hebben bij het beheer van de Sonse Bossen en daarbij ook een achterban vertegenwoordigen.
De Gebruikersgroep komt drie maal per jaar bijeen voor overleg en heeft daarnaast ook driemaal per jaar een excursie met een thema over het beheer. Zo ook over het beheer van de heide en het direct daaromheen liggend bos. Hieruit is het besef gekomen dat wanneer de heide rondom Oud Meer niet onmiddellijk van alle jonge dennenboompjes en berkenboompjes ontdaan wordt, er over 10 jaar geen heide meer is. Dat was niet het beeld wat men wilde afwachten. Staatsbosbeheer heeft daarop samen met de mensen van de Gebruikersgroep Son en Breugel een aantal plannen met beheermaatregelen doorgenomen. De visie en de beheer-planning is vastgelegd voor 10 jaar in een door de gemeenteraad goedgekeurd Uitwerkings-plan Oud Meer 2005 - 2015.

Beheermaatregelen
De heide zal van jonge dennen- en berkenbomen ontdaan worden. Dit kan deels door begrazing en deels door handmatig uittrekken van de boompjes, bijvoorbeeld zoals dit de laatste jaren op de Landelijke Natuurwerkdag al is gebeurd. Verder zal het rondom liggende bos aan de randen gekapt worden.

Dweilen met de kraan open
Staatsbosbeheer wil het heidebeheer controleerbaar maken en houden. Dat wil zeggen dat wanneer men besluit de heide open te houden, men ook maatregelen moet durven nemen om dat voor de nabije toekomst zeker te stellen. Het heeft weinig zin om te begrazen en boompjes uit de grond te trekken en af te voeren van de heide om de heide open te houden, als de bron niet wordt aangepakt. Namelijk de vele zaadbronnen, die de bomen zijn in het aangrenzende bos, staan te dicht op de heide. Deze muur van bomen sluit de heide op en wil de heide veroveren. Open houden van de heide zou dus dweilen met de kraan open zijn, wanneer men de bosgrens niet verder van de heide wegschuift.

Machinaal vellen, uitrijden en houtafvoer
De bomen worden door middel van een houtprocessor en een uitrijdwagen gekapt en naar afvoer wegen gereden. Daar wordt het hout dan door vrachtwagens verder naar de fabrieken getransporteerd. Het takhout blijft in de bospercelen achter. Hier kan dan weer het nieuwe jonge bos ontstaan zodat er een nieuwe gelaagdheid ontstaat die het volwassen bos afschermt van de heide, waarin dan weer schuilgelegenheid komt voor allerlei planten en dieren.