Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Bewonersgarage Cremerplein stap dichter bij

21 november 2007

Vandaag heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West besloten om de Deelraad te vragen in te stemmen met hun voorstel om een bewonersgarage te bouwen onder het J.J. Cremerplein aan de zuidzijde.

De volautomatische parkeergarage is bedoeld voor circa 184 auto's verdeeld over vier bouwlagen en voorzien van drie inrijhuisjes en is bestemd voor vergunninghouders in de Cremerbuurt en stadsdeelgebonden bezoekers. Omdat er 69 extra parkeerplaatsen bijkomen, zonder dat daarvoor extra vergunningen worden afgegeven, is de verwachting dat buurtbewoners dan sneller een parkeerplaats kunnen vinden.

1300 m² openbare ruimte opnieuw inrichten
Er zullen 115 parkeerplaatsen van straat verdwijnen en het Dagelijks Bestuur stelt voor tweederde op het Cremerplein van straat te halen en eenderde elders in de buurt. Maar waar dat precies zal zijn, wordt nog verder uitgewerkt met de buurt. In totaal kan er 1300 m² in ieder geval opnieuw worden ingericht zodat er meer ruimte komt voor spelende kinderen, groen en/of fietsenrekken.

Cremerplein: meest logische plek
Portefeuillehouder Verkeer Werner Toonk: "We hebben als Dagelijks Bestuur de afgelopen periode heel goed geluisterd naar de bewoners in de Cremerbuurt. En we begrijpen natuurlijk heel goed dat veel pleinbewoners het Cremerplein zo willen laten als het nu is. Maar, ondanks alle reacties uit de buurt zijn wij ervan overtuigd dat het Cremerplein de meest logische plek is voor een ondergrondse bewonersgarage. Dit blijkt uit alle onderzoeken die we tot nu toe hebben laten doen. Bovendien heeft dit plein voldoende ruimte en ligt aan de rand van het stadsdeel dicht bij de Overtoom als grote doorgaande weg."

Een ondergrondse buurtgarage biedt het stadsdeel de mogelijkheid om de parkeergelegenheid te verbeteren en tegelijkertijd meer ruimte te creëren voor groen en speelplaatsen. Dit past ook binnen het stedelijk plan `Voorrang voor een schone stad' waarin onder meer buurtgarages als aanvullende maatregel worden genoemd om de problemen met de luchtkwaliteit in de stad aan te pakken.

Draagvlakonderzoek onder bewoners
De Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) heeft in opdracht van het stadsdeel een enquête verspreid in de Cremerbuurt en omgeving. Van de 701 respondenten is ruim de helft voor een parkeergarage onder het Cremerplein, een kwart is tegen, en een kwart heeft geen mening. Van de autobezitters vindt bijna tweederde dat er in de buurt onvoldoende parkeergelegenheid is, hetgeen met name 's avonds en 's nachts tot `rondjes rijden' leidt. Volgens het onderzoek geeft bijna de helft van de respondenten de voorkeur aan meer groen, een kwart zou meer fietsenrekken willen en een kwart geeft de voorkeur aan meer speelruimte voor kinderen.

Van de pleinbewoners hebben 47 bewoners de vragenlijst ingevuld. Van deze respondenten zijn 34 bewoners tegen de komst van de parkeergarage.

Besluitvorming
Op 4 december wordt het voorstel van het Dagelijks Bestuur besproken in de vergadering van de Deelraad en op 18 december neemt de raad hierover een besluit.

Nadere inlichtingen:

Naam:Patricia Weijers, communicatieadviseur
Telefoon: 020 - 252 35 03
E-mail:P.Weijers@oudwest.amsterdam.nl