Ingezonden persbericht


EERSTE AFLEVERING DOCUMENTAIRE FESTIVAL IN HET TEKEN VAN OPENINGSFILM IDFA 2007: OPERATION HOMECOMING

Op woensdag 21 november trapt Nederland 2 om 22.50 uur af met een vooruitblik op het Documentaire Festival van Nederland 2 en het IDFA in Amsterdam. IDFA 2007 opent met Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience. Ook spreekt Huys met Peter en Petra Lataster, makers van de documentaire Als we het zouden weten..., over te vroeg geboren kinderen. Het is de enige Nederlandse documentaire in de Joris Ivens competitie.

Presentator Twan Huys sprak in New York uitvoerig met regisseur Richard Robbins. In Operation Homecoming wordt via de beschrijvingen van Amerikaanse soldaten een indringend beeld geschetst van de persoonlijke impact van oorlog, met name van de strijd in Irak. Ook auteurs van befaamde dagboeken en essays over oorlog, zoals Anthony Swofford van Jarhead, komen aan het woord. Hun geschriften worden door Robbins geïllustreerd met vaak bijzonder archiefmateriaal uit Irak, maar ook met animatie. Robbins vertelt in het gesprek met Huys dat de politieke achtergrond voor de meeste soldaten geen enkele rol speelt. "Het is geen anti of pro Bush film." Een deel van de soldaten zegt te willen terugkeren naar het slagveld. Het Amerikaanse publiek lijkt intussen meer dan genoeg te hebben van de oorlog in Irak. Robbins vertelt ook dat een van de belangrijkste financiers van de documentaire de firma Boeing is, nauw betrokken bij de wapenindustrie. Het leidde tot fikse discussies binnen het productie team van Operation Homecoming. Operation Homecoming is ook opgenomen in de Joris Ivens Competitie voor Beste lange documentaire.

Nederland 2 brengt van 21 november tot en met 2 december dagelijks het Documentaire Festival waarin veel aandacht is voor het 20ste IDFA. Daarnaast kunnen televisiekijkers via www.dekeuzevandekijker.nl voor het eerst de Beste Nederlandse Documentaire sinds 1945 kiezen. De presentatie is in handen van Twan Huys.

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Gooi & Eemland onder nummer 32043579 // Registered at the Chamber of Commerce

Marion van Dam
Marketing en Promotie
Tel. 035-6774633