Gemeente Duiven


Begroting 2008-deel 3, programmabegroting 2008-2011 vastgesteld
---

Vorige week maandag 12 november heeft de gemeenteraad de Programmabegroting 2008-2011 vastgesteld. In dit begrotingsartikel wordt een toelichting gegeven op het besluit van de gemeenteraad. Zo komen de aangenomen moties en amendementen aan de orde en worden voor de duidelijkheid de belangrijkste gemeentelijke belastingtarieven nogmaals voor u op een rij gezet.

MOTIES EN AMENDEMENTEN
Tijdens de vorige raadsvergadering is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders over de Programmabegroting 2008 besproken. Elke fractie kon op de voorgestelde begroting reageren en aangeven op welke punten zij er wel of niet mee in kon stemmen.

Amendement
Als een fractie het niet of niet helemaal eens is met een voorstel van het college kan deze fractie ervoor kiezen een amendement in te dienen. Een amendement wordt meestal door meerdere fracties ondertekend, om aan te geven dat ook zij het ermee eens zijn.

Als een amendement wordt aangenomen (bij meerderheid van stemmen), dan wordt het voorstel van het college door de gemeenteraad gewijzigd. De gemeenteraad neemt daarna een besluit over het voorstel waarbij rekening wordt gehouden met het eerder aangenomen amendement.

Tijdens de behandeling van de begroting vorige week maandag zijn 4 amendementen ingediend. Uiteindelijk zijn 2 amendementen aangenomen. Hieronder kunt u lezen welke:

AANGENOMEN AMENDEMENTEN

Sportclub Groessen en DVV
Bij onder andere Sportclub Groessen en DVV is de laatste jaren sprake van een grote aanwas van leden. Daardoor is een groot tekort aan speel- en oefenruimte ontstaan, wat onder meer heeft geleid tot een ledenstop bij voetbaljeugd. Omdat de gemeenteraad (jeugd)sport erg belangrijk vindt, is besloten om het amendement van Lijst Groessen over te nemen. Met dit amendement is besloten om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de speelcapaciteit bij SC Groessen te verruimen en bij DVV te verbeteren. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van onderzoeksrapporten die nu reeds beschikbaar zijn. Ook moet gekozen worden voor een integrale benadering zodat voor korte en lange termijn oplossingen gevonden kunnen worden. Aspecten die onderzocht moeten worden zijn de aanleg van één of meer kunstgrasvelden, uitbreiding bij SC Groessen d.m.v. aankoop van gronden en een veilige oplossing bij SC Groessen voor de heersende parkeerproblematiek. De resultaten van het onderzoek moeten voor 1 april 2008 aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Op dit moment staat een pm post in de begroting genoemd voor het jaar
2009. Met het aangenomen amendement is besloten om deze pm post naar
2008 te halen, zodat direct na uitkomst van het onderzoek begonnen kan worden met de uitvoering.
Dit amendement is ingediend door de Lijst Groessen en is mede-ondertekend door Gemeentebelangen, VVD, LPF, CDA, PvdA en Groen Links.

P.M. posten
P.M. posten zijn posten waarvan zeker is dat er geld voor nodig is, maar waarvan op dit moment niet precies bekend is om hoeveel geld dat gaat.

Reclamebelasting
De gemeenteraad heeft een amendement aangenomen over de voorgestelde reclamebelasting. De gemeenteraad is van mening dat vooralsnog het invoeren van een reclamebelasting niet aan de orde is. Dat betekent eveneens dat het opnemen van een bedrag van 100.000 euro in de begroting van 2009 voorbarig is. De raad heeft daarom met het aannemen van deze motie besloten om het college opdracht te geven in 2008 eerst reclamebeleid te formuleren. Dit reclamebeleid moet in overleg met ondernemers en belanghebbenden worden ontwikkeld. Verder is besloten om dan voor 2009 een PM post in de begroting op te nemen en voor 2010 en 2011 de bezuinigingstaak - die reeds was gepland voor die jaren - te verhogen met 100.000 euro.
Dit amendement is met algemene stemmen aangenomen, waarbij Lijst Groessen verklaart wel voor reclamebeleid te zijn, maar tegen reclamebelasting.

Motie
Een fractie kan ook een motie indienen. In een motie doet de gemeenteraad een politieke uitspraak over iets dat de raad belangrijk vindt. Als een motie wordt aangenomen heeft dit vaak niet direct financiële gevolgen. Meestal vloeit er wel een opdracht voor het college uit voort. Een motie wordt ook vaak door meerdere fracties ondertekend.

Tijdens de behandeling van de begroting vorige week maandag zijn 3 moties ingediend en deze zijn alle 3 - met kleine aanpassingen in de tekst - overgenomen door het college. Hieronder kunt u lezen welke moties zijn overgenomen:

AANGENOMEN MOTIES

Hondenbeleid
Hondenpoepoverlast is ergernis nummer 1 in Nederland en dus ook in Duiven. Al in de begroting 2006 wordt aangekondigd dat er een nieuw hondenbeleid geformuleerd zou worden. In de begroting 2007 wordt aangegeven dat er geen prioriteit aan wordt gegeven. Het CDA constateert echter dat de raad herhaaldelijk heeft verzocht om nieuw hondenbeleid en heeft daarom een motie ingediend waarmee het college wordt verzocht om voor 1 april 2008 te komen met een notitie over hondenbeleid.
Een overweging om deze motie in te dienen is onder meer dat steeds vaker honden worden uitgelaten in de weilanden in het buitengebied. Dit wordt echter gezien als onwenselijke situatie, omdat hondenuitwerpselen - die via kuilvoer en hooi in het veevoer kunnen komen -gevaarlijke ziektes kunnen veroorzaken. Het CDA constateert daarmee dat hondenoverlast meer is dan alleen de hondenpoepproblematiek.

Deze motie is met algemene stemmen aangenomen, waarbij wel is toegevoegd dat het college naar financiële dekking zal zoeken en de raad daarover nog zal informeren.

Uitzonderingen Verordening Reinigingsheffingen
GroenLinks heeft een motie ingediend die het college de opdracht geeft om twee uitzonderingen in de Verordening Reinigingsheffingen op te nemen. Het gaat om de volgende twee uitzonderingen:


1. één van de twee adressen vrijstelling verlenen op de afvalstoffenheffing als

a.

er sprake is van twee aangrenzende adressen met een inpandige fysieke verbinding;

b.

er bovendien sprake is van mantelzorg door bewoner(s) van het ene adres voor bewoner(s) van het andere adres en

c.

er gebruik wordt gemaakt van 1 afvalcontainer.

2. het beschikbaar stellen van een tweede afvalcontainer zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn als door noodzakelijk gebruik van hulpmiddelen als gevolg van een ziekte of handicap, het gebruik van één container niet voldoende is.

De motie is ondertekend door alle politieke partijen.

Ondergrondse glasbakken in het centrum
Het college van B&W neemt de motie van Groen Links over om de geplande ondergrondse glasbakken bij het voormalig postkantoor en de C1000 voorlopig niet te plaatsen. Deze plaatsing wordt uitgesteld tot er meer duidelijkheid is over de plannen rond het centrum. Het nu plaatsen van de ondergrondse glasbakken kan namelijk betekenen dat zij bij de uitvoering van de plannen in het kader van het Vitaal Centrum Duiven weer verplaatst moeten worden. Deze verplaatsing brengt dan ook extra kosten met zich mee.

Deze motie is ingediend door GroenLinks en mede ondertekend door Gemeentebelangen, CDA, PvdA, VVD, LPF en Lijst Groessen.

UITEINDELIJKE VASTSTELLING BEGROTING 2008-2011
Nadat alle moties en amendementen waren behandeld heeft de gemeenteraad over de totale Programmabegroting 2008-2011 gestemd. Daarvoor zijn in totaal 6 beslispunten in stemming gebracht. Uiteraard zijn daarbij de aangenomen moties en amendementen in acht genomen.


1. Met meerderheid van stemmen is de beleidsbegroting vastgesteld.

Stemverklaringen:
De VVD is tegen de vaststelling van het voorgenomen beleid zoals aangegeven in de beleidsbegroting en heeft daarom tegen dit punt gestemd.
De fractie Gemeente-Belangen is tegen de aangegeven dekkingsvorm voor de oprichting van de nieuwe sporthal in de spoorzone en de reservering voor de culturele samenwerking met de gemeente Zevenaar.
2. Met meerderheid van stemmen is de financiële begroting vastgesteld.

Stemverklaringen:
De VVD-fractie is tegen de extra kosten voor de bedrijfsvoering en de voorgenomen uitbreiding en daarom ook tegen de aangegeven dekking daarvoor.
De fractie Gemeente-Belangen geeft aan tegen twee onderdelen voor de besteding van de budgetten te zijn. Dit hebben zij bij de ingediende amendementen aangegeven. Verder is Gemeentebelangen ook tegen het dekkingsvoorstel op deze onderdelen.

3. Met meerderheid van stemmen is de Verordening onroerende-zaakbelastingen 2008 en de daarbij behorende tarieven vastgesteld.
VVD, Gemeentebelangen en LPF hebben tegen dit voorstel gestemd.
4. Met algemene stemmen is de Verordening reinigingsheffingen 2008 en de daarbij behorende tarieven vastgesteld.

5. Met algemene stemmen is de Verordening rioolrecht 2008 inhoudende een verhoging van het tarief naar EUR 1,09 per m3 waterverbruik vastgesteld.

6. Met algemene stemmen is de Legesverordening 2008 en de verhoging van de bouwleges met 5,8% en de overige leges met 2% vastgesteld.

Meer informatie
De Programmabegroting 2008-2011 ligt ter inzage in de Infohoek op het gemeentehuis. Daar liggen eveneens kopieën ter inzage van de ingediende en aangenomen moties en amendementen.

De tekst van de Programmabegroting vindt u ook op deze website: » programmabegroting 2008-2011

Wilt u meer weten over de besluitvorming van de raad, neem dan contact op met de griffier van de gemeenteraad, de heer M.P.M. Gijsbers; maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag te bereiken via telefoonnummer (0316) 27 92 69 of mail: m.gijsbers@duiven.nl .