Deelgemeente Charlois Rotterdam

Schoolmate op De Akker

Zes Rotterdamse basisscholen, waaronder De Akker in de Millinxbuurt, krijgen vanaf januari 2008 een schoolmate. De schoolmate wordt de maatschappelijke rechterhand van de directeur van een basisschool en ondersteunt de directie om verbindingen in de wijk te leggen en te verbeteren.

Dagelijks bestuurder Lionel Martijn reikt de cheque voor de 'schoolmate'uit aan vertegenwoordigers van De Akker. Basisscholen zijn in een wijk het vanzelfsprekende ontmoetingspunt voor ouders en kinderen. Het schoolteam en de directie werken tegenwoordig intensief samen met maatschappelijke organisaties in de wijk. Een schoolmate ondersteunt hierin. De schoolmate werkt zoveel mogelijk samen met bestaande voorzieningen zoals ouderconsulenten en Brede Schoolcoördinatoren. De directeur bepaalt zelf de inzet van het nieuwe maatje en hoe de school echt het middelpunt van de wijk wordt.

Het aanstellen van schoolmater is mogelijk gemaakt door Woningbouwcorporatie Woonbron en de gemeente Rotterdam. Zij bieden zes scholen in Rotterdam de middelen om zon medewerker aan te stellen.

Scholen met schoolmates

Vanaf januari 2008 gaan de schoolmates aan de slag op zes scholen in Rotterdam. De scholen zijn: de Kleine Wereld (Kralingen), de Akker (Millinxbuurt), de Globetrotter (Afrikaanderwijk), De Notenkraker (Hoogvliet), de Kubus (IJsselmonde) en Obs Delfshaven (Delfshaven).

Zes scholen vier jaar lang

Woonbron en Rotterdam stellen nu voor zes scholen geld beschikbaar voor één schoolmate per school. Met de garantie dat deze formule tenminste vier jaar wordt volgehouden. Uiteraard worden de effecten van de inzet van de schoolmate gemeten. Het streven is om alle (basis)scholen in Rotterdam een schoolmate aan te bieden. Woonbron en de gemeente gaan andere maatschappelijke organisaties aansporen in dit initiatief te participeren.

Het concept is 13 november door Leonard Geluk, wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs en Martien Kromwijk, voorzitter Raad van Bestuur Woonbron, gepresenteerd.