Portret van een woordenaar. Cornelis Kiliaan (1530-1607) en het woordenboek in de Nederlanden
KFZ Koningin Fabiolazaal, Antwerpen
van 10 november 2007
tot 6 januari 2008
Een uitgebreide kennismaking met het leven en werk van Kiliaan, "De Grote van Kiel"
Aan de vooravond van de 17de eeuw voltooide Cornelis Kiliaan (geboren in Duffel bij Antwerpen) na jaren studie en geduldig monnikenwerk het Etymologicum Teutonicae lingua, het eerste verklarende woordenboek van de Nederlandse taal. Dit boek was niet alleen een unicum in zijn tijd, het betekende ook de grondslag van de Nederlandse lexicografie.
Op 15 april 2007 was het precies 400 jaar geleden dat deze Cornelis Kiliaan (ca. 1530 - 1607) overleedd. Dit was een aanleiding voor de Provincie Antwerpen en de onderzoeksgroep Boekwetenschap van de Universiteit Antwerpen om deze grote, maar relatief onbekende taalkundige uitgebreid te herdenken en hem zijn verdiende eerbetoon te geven.
Vanaf 10 november 2007 tot 6 januari 2008 kan je dan ook terecht in de Koningin Fabiolazaal te Antwerpen voor een tentoonstelling rond de figuur van Cornelis Kiliaan. Portret van een Woordenaar schetst het boeiende levensverhaal van Cornelis Kiliaan en geeft een overzicht van de geschiedenis van het woordenboek.
Aan de hand van een aantal unieke en authentieke exemplaren en allerhande archiefdocumenten toont de tentoonstelling het ontstaan van Kiliaans woordenboeken: hoe hij de woordenlijsten samenstelde, manueel verbeterde en aanvulde, om na meer dan 40 jaar studie het Etymologicum te kunnen uitgeven. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het culturele en humanistische klimaat van de 16de eeuw, het belang van het toenmalige taalonderwijs in Antwerpen en aan de werkwijze in de drukkerij van Christoffel Plantijn, waar Kiliaan proeflezer was. Het taalgevoel van Kiliaan uitte zich ook in zijn poëzie, want hij was een voor zijn tijd niet onverdienstelijk dichter. Een aantal van Kiliaans Latijnse verzen werden speciaal voor Portret van een Woordenaar hertaald en ingelezen door Frank Aendenboom.
De kern van de tentoonstelling is echter het ontstaan en de evolutie van het woordenboek, waarin Kiliaan een prominente rol speelde. De hele geschiedenis, van de oudste handschriften met Latijnse woordenlijsten tot en met het Algemeen Nederlands Woordenboek, dat enkel nog op het internet zal verschijnen, komen dan ook aan bod.
KFZ Koningin Fabiolazaal - Antwerpen
Jezusstraat 28
2000 Antwerpen
Antwerpen
Op wandelafstand van het Centraal Station in Antwerpen
T +32 (0)3 203 42 04
E
Praktische info
Meer info over het Kiliaanjaar en andere activiteiten op
Data
10 november 2007 t.e.m. 6 januari 2008
Openingstijden
Dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 17 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari
Op 24 december en 31 december open tot 15 uur
Adres: Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen
Toegang:
Prijs: 3 euro
Kortingstarief: 2 euro
houders van een lidkaart van een openbare bibliotheek, jongerenpas, CJP-kaarthouders, studenten, groepen van minimum vijftien betalende personen, plus-3-pashouders, seniorenpas, houders BIG-kaart, WIGW, OKV-museumkaarthouders, houders officiële lerarenkaart.
Gratis toegang:
personen jonger dan twaalf jaar; ICOM- en VMV-kaarthouders, stadsgidsen (ter voorbereiding van een groepsbezoek), begeleiders van schoolgroepen, van blinden en van rolstoelgebruikers, houders geldige perskaart, provinciepersoneelsleden, provincieraadsleden.
Reservaties voor groepen
Rondleidingen door professionele gidsen kunnen aangevraagd worden (max. 15 personen, ¤ 58 per gids).
Voor reservaties van groepsbezoeken:
Prospekta vzw Info Cultuur
Grote Markt 13
B-2000 Antwerpen
+ 32 (0)3 203 95 85
Rolstoelgebruikers
De tentoonstelling is goed toegankelijk voor mindervaliden
Bereikbaarheid
De Fabiolazaal ligt op wandelafstand van het station Antwerpen-Centraal en van de F. Rooseveltplaats (tram- en bushaltes).
MEDEWERKERS
Curator
Stijn van Rossem (stijn.vanrossem@admin.provant.be | 0477 97 46 30)
CoördinatieCaroline Van de Velde (caroline.vandevelde@admin.provant.be | 03 240 63 05)
Inhoud, realisatie en vormgeving
Tinker Imagineers België - Brugge