NEN


Verdere daling acrylamidegehaltes in levensmiddelen nodig

dinsdag 20 november 2007, 17:48

Deze week maakte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) via een nieuwsbericht bekend dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat er een relatie bestaat tussen acrylamide en baarmoeder- en eierstokkanker. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit Maastricht in opdracht van het bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft uitgevoerd naar de relatie tussen kanker en de hoeveelheid acrylamide in voedsel. Acrylamide is een stof die voorkomt in producten zoals frites, chips en ontbijtkoek.

Bij de controle van voedsel op de aanwezigheid van acrylamide is een gevalideerde en algemeen erkende analysemethode van groot belang. Tot op heden is een dergelijke methode nog niet beschikbaar. In juni dit jaar heeft de Europese Technische Commissie voor horizontale voedingsmiddelen analyse (CEN/TC 275) aan Nederland gevraagd hiervoor een werkgroep op te richten. NEN zal het secretariaat voeren en de VWA zal voorzitter zijn.

Naast acrylamide zal de werkgroep ook voor andere procescontaminanten normen gaan ontwikkelen. Om een prioriteit aan te brengen heeft NEN in samenwerking met CEN/TC 275 een enquête opgesteld. NEN heeft in september met DG SANCO een eerste gesprek gevoerd over hun wensen en ideeën.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, tel: (015) 269 01 25 of met Frits van der Zweep, tel: (015) 269 03 19.