Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 278
datum: 21 november 2007
Samen Duurzaam Amersfoort
Milieubeleidsplan Amersfoort 2008-2011
Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om het Milieubeleidsplan 2008-2011 als kaderstellend document vast te stellen. Met het 'Milieubeleidsplan Amersfoort Samen Duurzaam 2008-2011' is een visie neergelegd op de duurzame ontwikkeling van Amersfoort. Het plan beschrijft de ambities die de gemeente heeft ten aanzien van deze ontwikkeling. Bij het maken van het plan is gebruik gemaakt van inbreng van de stadsdialoog die over milieu wordt gevoerd. Het college wil deze dialoog de komende jaren voortzetten om een proactieve en gezamenlijke aanpak te waarborgen.
Het maatschappelijk besef om bewuster om te gaan met het milieu groeit met de dag. Het college wil bij ontwikkelingen in de stad kansen benutten om leefbaarheid in de stad en in de wijken duurzaam te verbeteren. Amersfoort wil een leefbare stad zijnen blijven voor toekomstige generaties.
Samen Duurzaam Amersfoort biedt een strategie en een programmatische aanpak:
. Het Milieubeleidsplan heeft richtinggevende ambities voor 2030 en doelstellingen voor 2011.
. De Milieubalans (nulmeting) dient daarbij als referentie.
. Jaarlijks wordt een concreet Milieuactieprogramma opgesteld.
Het college kiest met Samen Duurzaam Amersfoort voor drie principes:
. Duurzaam
. Inspirerend
. Interactief
Milieubeleidsplan
Samen Duurzaam Amersfoort realiseren lukt alleen als bewoners en gebruikers van de stad zich mede verantwoordelijk voelen. De gemeente heeft een nadrukkelijke voorbeeldrol en kijkt kritisch naar eigen handelen. Daarnaast gaat de gemeente actief samenwerken met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
In 2008 gaat de aandacht specifiek uit naar klimaat en energie, het thema geluid en milieucommunicatie.
De milieuthema's voor de komende jaren zijn:
. Gezond en Veilig; met traditionele onderwerpen als water, lucht, bodem en geluid.
. Klimaat en Energie; dit gaat over klimaatverandering en energieverbruik.
. Natuur en Biodiversiteit; dit gaat over de ecologische kwaliteit.
Milieubalans
Om de effectiviteit van het gevoerde beleid te kunnen vaststellen, is in 2007 de actuele milieukwaliteit bepaald en vastgelegd in de zogenoemde nulmeting. Voor de monitoring de komende jaren maakt het college onderscheid in beleidsmonitoring op prestaties, kwaliteitsmonitoring en meting van beleving van mensen van de milieukwaliteit en het beleid.
Stadsdialoog
De gemeente vervult een belangrijke rol in het bereiken van een leefbare stad. Maar ook de bewoners en de gebruikers van de stad zijn verantwoordelijk en moeten zelf actie ondernemen. In de afgelopen maanden is de belangstelling en bereidheid van bedrijven en bewoners gepolst tijdens de stadsdialoog. Deze bijeenkomsten zijn gehouden voor bedrijven en maatschappelijke organisaties, voor inwoners en voor raadsleden. In de diverse dialogen was ruimte voor onderling kennis maken, ideeën en ambities uitwisselen, concrete suggesties doen voor het Milieubeleidsplan en de rol van de gemeente. Deze dialoog is gestart en zal de komende jaren worden voortgezet om het milieubeleid verder uit te werken.
Aanleiding tot Samen Duurzaam Amersfoort
Elke gemeente heeft milieuverplichtingen die voortvloeien uit Europese, landelijke, regionale en gemeentelijke wet- en regelgeving. Het college van B&W en de gemeenteraad hebben in april 2007 nadrukkelijk aangegeven dat Amersfoort ook eigen ambities heeft. De gemeente wil niet volgend zijn, maar sturend en bepalend. Dit heeft geleid tot Samen Duurzaam Amersfoort.
Informatie: Mirjam Visser, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, telefoon 033 469 47 82 of e-mail: mr.visser@amersfoort.nl.
---- --
Gemeente Amersfoort