Gemeente Utrecht

21-11-2007
Helaas stond er in het persbericht dat u vanochtend ontving een fout. In de derde alinea stond dat het aantal vernielingen fors was toegenomen. Dit is NIET juist, het aantal vernielingen is licht afgenomen. Graag onderstaand persbericht hanteren. Excuus voor het ongemak.


Criminaliteit Zuilen Noordoost daalt, veiligheidsgevoel stijgt

De afgelopen twee jaar is de criminaliteit in Zuilen Noordoost gedaald met 27%. Het aantal mensen dat zich wel eens onveilig voelt in de wijk verminderde van 45 tot 34%. De jongerenoverlast nam af met 37%. Opvallend was ook de daling van het aantal autokraken (50%) en autovernielingen (41%). Burgemeester Brouwer-Korf presenteerde deze cijfers dinsdag tijdens een bewonersavond over de resultaten van twee jaar Utrecht Veilig! in Zuilen. Daar kondigde zij ook aan het cameratoezicht op het Prins Bernhardplein nog tot november 2008 te verlengen.

In januari 2006 werd Zuilen Noordoost urgentiegebied van Utrecht Veilig!, een initiatief van gemeente, politie en openbaar ministerie. Deze partijen stelden zich toen tot doel de criminaliteit met 15% terug te dringen en het onveiligheidsgevoel te verminderen van 45 tot 40%. Met succes, zo blijkt uit eerder genoemde cijfers. Vooral in de omgeving van de De Muinck Keizerlaan en in de Geuzenwijk is er een daling van het aantal aangiften te zien.

Maar er blijven ook aandachtspunten over. Het aantal geweldsdelicten in Zuilen Noordoost is licht gestegen van 100 naar 107 aangiften. De ontwikkeling in Schaakwijk blijft achter: in deze buurt vonden de meeste aangiften plaats en hier steeg het aantal woninginbraken.

Extra aandacht blijft
Ook de komende jaren kan Zuilen Noordoost op extra aandacht van gemeente, politie en OM rekenen. Burgemeester Brouwer kondigde aan dat de camera's rond het Prins Bernhardplein blijven hangen tot november 2008. Zuilen Oost is een van de veertig wijken die minister Vogelaar heeft uitgekozen voor extra investeringen. De wijk kan de komende tien jaar rekenen op 2,8 miljoen euro per jaar, al zal dat bedrag breder worden ingezet dan aan veiligheid alleen.



Gemeente Utrecht